Golf shot – yang duff top slice dan lain-lain

Bagi kita yang hendikep 24, biasalah tiap kali bergolop, ada golf shot kita yang duff top slice shank masuk kolam tasik dan sebagainya.

Pantang nampak hutan, bola masuk hutan. Pantang ada kolam, bola terjun kolam. Maklumlah, hendikep 24. Dalam keadaan fairway tak ada kolam pun, dengan fairway luas terbentang, pukulan jadi duff pulak, atau slice, atau shank. Tee off cantik, 2nd shot bawak bencana. Drive lawa 2nd shot dah hebat, chipping pulak riuh-rendah. Serba tak mau jadi.

masuk kolam

masuk kolam

Bukan geng 24 jer, orang yang hendikep 12 atau sewaktu dengannya, pun ada jugak slice duff atau shank. Cuma jarang-jaranglah, tapi ada. Masuk longkang pun ada jugak – mungkin sebab duff, bola leret macam biawak pasir meluru masuk longkang. Memang tak selalu (sebab longkang pun tak selalu ada kot?). Cumanya, yang hendikep rendah ni, bila bola masuk longkang, sekali pukul jer, bola masuk fairway balik.

nasib baik air surut...

nasib baik air surut…

Jangan susah hati sangat, sebab bukan kita je yang kadang-kadang (selalu?) kena dugaan macam tu. Top pro dalam Malaysia, top pro dalam dunia, tak kira siapa, Tiger Woods ke, Mickelson ke, akan kena jugak sesekali benda pelik ni. Bagai orang putih selalu sebut, langit tak selalu cerah.

Anyway, apa jadi pun, bagai yang selalu kita sebutlah, Yang penting kita happy. Dan tak kalah.

Have a great weekend, and Happy Golfing!!

———

photo: Mohtar Dawam (facebook/mohtar.dawam)

Youtube

(538)

Share This:

Share

About pakngah

social golfer; 24-handicapper.

This entry was posted in Stories to share with you and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply