Dia AJK surau tapi dia merokok, macam mana tu?

Share

AJK surau tapi dia merokok. Ini pun satu hal jugak.

Itulah antara soalan yang seorang kawan pernah tanya saya. Soalan yang saya rasa boleh dikatakan valid. Maklumlah, smoking merupakan perbuatan yang “makruh“. Malah ada ulamak dan majlis-majlis fatwa yang menghukumnya sebagai “haram” .

Yusuf Al-Qaradwi – merokok itu haram (tetapi bukanlah haram yang sama tahap seperti merompak mencuri..)

Ulamak dan para ustaz di Malaysia pun ramai yang berpendapat ianya haram. Selalu menyebutnya dalam ceramah dan tazkirah mereka. Selalu perli-perli dan kenen-kenen “Tuan-tuan berdoa pada Allah dalam keadaan mulut tuan-tuan berbau tidak menyenangkan sedangkan Allah itu benci pada yang busuk”.

Balik kepada soalan kawan saya tadi: Kenapa seseorang itu merokok walaupun dia seorang AJK surau (atau masjid)? Saya bukanlah orangnya untuk menjawab soalan dia. Sebab saya tidak ada hak untuk memberikan jawapan kepada soalan itu. Sebab saya tidak layak untuk bukak mulut merungkai apa yang sedang jadi masalah kepada kawan saya itu.

Sang AJK itu merokok atau tidak, rasanya is none of my business. Duit dia bukan duit saya. Bukan dia pinjam duit saya, bukan dia ambik duit bapak dia. Dia bukan mencuri atau merompak duit atau harta orang lain. Dan dia tak hembus pun asap rokok tu ke arah saya atau isteri saya atau anak saya atau cucu saya.

Tapi yang paling penting kenapa saya tak layak nak jawab soalan kawan saya tu ialah: Ada kawan lain bagitau, AJK yang berkenaan tu solat berjemaah di surau setiap hari setiap waktu tak missed, sedangkan saya yang tidak merokok ni? Alahai…malas mau cakaplah beb!

So, macam mana dengan AJK kita tu?

Tak apalah, biarlah dia begitu. Satu hari nanti dia mungkin akan stop smoking. Dan saya teringin nak katakan pada kawan saya yang bertanya tu (tapi tidaklah saya bukak mulut bermadah sebegitu): “Yang sangat mustahak kita jaga ialah, satu hari nanti dia dah berhenti, jangan kita yang tak merokok ni pulak tiba-tiba mula merokok!”

(5)

Posted in Opinion | Tagged , , , , | Leave a comment

Polis trafik bodoh! Gaji haram!

Share

Polis trafik bodoh?

Itulah kata seorang penceramah ugama pada suatu hari. “Polis trafik bodoh!” Heh heh heh…terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata terima padah.

Telah banyak kali kita baca dan dengar atau tonton bagaimana fitnah dan tohmahan yang dipercakapkan akhirnya membawa padah kepada pengucapnya. Apabila di bawa ke mahkamaha, pelbagai hukuman dikenakan: perintah bayar gantirugi, bayar denda, perintah memohon maaf terbuka.

Kes Ustaz Nahar

Akhbar “Sinar Harian” keluaran 26 Ogos 2016 telah melaporkan itulah yang telah terjadi ke atas seorang penceramah bebas kerana mulut-lidahnya. Yang Berbahgia Ustaz Nahar Afandi Ghazali, 44, dari Kg. Melayu Rasa, Selangor telah dihukum denda RM7,000 oleh Mahkamah Majistret Balik Pulau selepas beliau mengaku bersalah membuat tohmahan terhadap Polis DiRaja Malaysia (PDRM) semasa menyampaikan satu ceramah di kuliah Subuh di Masjid Jamek Sungai Tiram, Bayan Lepas pada 20 Februari yang lalu.

Menurut fakta kes, tohmahan yang dibuat oleh Ustaz Nahar antaranya berbunyi “…polis bodoh hari Jumaat buat speed trap, bodoh punya polis trafik. Polis trafik bodoh. Hari Jumaat engkau boleh jaga negara, tidak sembahyang Jumaat jika ada rasuah, jika ada benda yang mengganggu ketenteraman negara. Jika sebab saja-saja nak buat roadblock, haram gaji pada hari itu. Jangan jadi bahalol sebab bagi anak bini makan duit haram“.

Ceramah beliau telah tersebar-luas dalam social media termasuk YouTube.

Mohon maaf

Semasa membuat mitigasi (rayuan sebelum hukuman dijatuhkan), peguam kepada Ustaz Nahar berkata, “Anak guam saya juga menyesali dengan perbuatannya dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi. Dia memohon maaf di atas kesalahannya itu.”

Semoga mereka yang berpengaruh dalam masyarakat lebih berhati-hati dalam ucapan atau ceramah mereka. Ini kerana khalayak lebih mudah mempercayai apa yang mereka katakan tanpa mengira ianya benar atau palsu.

(22)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Murders in the name of Islam!

Share

Murders. That’s what they were, are, and always will be. Despicable murders committed in the name of Islam. Heinous crimes carried out by monsters. Or done by wicked beings directed by evil people.

Yes, we are talking about those lives lost, brutally taken away by predators disguised as human beings. We are talking about murders by the dozens in so many places: 250 in Iraq, 20 in Bangladesh, 45 in Turkey, 35 in Yemen. And then in Pakistan, in the Philippines, in Saudi Arabia, in other places. All perpetrated in the name of Islam.

bombing in Baghdad - 250 killed http://edition.cnn.com/2016/07/04/middleeast/baghdad-car-bombs/

murder in Baghdad – 250 killed
http://edition.cnn.com/2016/07/04/middleeast/baghdad-car-bombs/

As Muslims, we are very much saddened by the recent events. Islam that we know and practice does not teach its followers to be murderers. Islam teaches us to be compassionate, to love one another. Not to kill nor maim people. Distractors would argue otherwise but then, distractors will always be distractors.

We do not and cannot condone such brutalities. We do not share their so-called  aspirations. We do not even sympathize with their so-called causes and ideals. We are not with them. It’s time the sane world stand up against such madmen and madwomen and whoever are behind them. To stop the senseless murders and to bring back peace to all humanity.

The world cannot be held to ransom by these people. They do not deserve to live with us in this world. They must be eliminated. To do that, powerful countries of this world must pool their resources. They have the required financial and military capabilities. The task will not be easy but it needs to be done.

And to be noted: The ones who created and funded these killers all these many years ago in the first place must take all the blame and responsibilities.

(6)

Posted in Opinion | Tagged , , | Leave a comment