Mengamuk sakan bila gaji lewat bayar


Bila gaji atau upah lambat bayar, reaksi pekerja kadang-kadang tidak dapat disangka. Ada yang “Oh ok, tak apa lah, dah tu bila?” dan ada yang mengamuk sakan.

Memang berlaku kes lewat bayar gaji oleh majikan atas sebab-sebab yang tidak dapat mereka elak. Dan of course, memang ada kes lewat bayar gaji kerana sengaja; anyway, itu cerita lainlah. Yang kita nak cerita ni kes yang “genuine”.

Pekerja ada tanggungannya sendiri. Sewa rumah, tambang bas sekokah anak, bayaran tadika, bil air bil api bil talipon dan lain-lain. Sebab tu sangat penting majikan membuat bayaran gaji pada waktu atau tarikh yang tetap. Misalnya, ditetapkan pada 6hb dalam bulan berikutnya. Atau pada 28hb bulan yang sama. Atau pada hari akhir setiap bulan. Mau tidak mau majikan mesti cari atau sediakan wang untuk bayar gaji pada tarikh-tarikh yang telah ditetapkan tadi.

Oleh kerana tarikh bayar gaji itu penting, maka apabila gaji tidak dibayar pada tarikh yang dijanjikan, mungkinlah ada seorang-dua pekerja yang hilang pertimbangan.

Seperti yang kita sebut awal tadi, kebiasaanya pekerja agak understanding kalau lambat bayar gaji. “Nak buat macam mana, kan? Next pay day bila pulak ni?”  Atau yang sedikit sinis, akan menyambutnya dengan “Dah nak bangkrap ke kompeni  ni?” Tapi mungkin ada yang dah sangat terdesak, tambah pulak dah sedikit mabuk, teruslah hilang akal mengamuk sakan…

…hingga dibakarnya kereta si-majikan!

Selamat Tahun Baru 2018!

(2)

Share This:

Share
Posted in EmploymentWorld | Tagged , | Leave a comment

When there is cheating ….

1. Cheating is, let us see, … well, what do you call it if one cheat oneself? What do you call it one copies in an exam? What do you call it if one puts the blame on one’s friend for none of the friend’s fault? What do you call it if one cheats one’s spouse? What do you call it if one makes a false report to one’s boss? What do you call it if one swindels one’s employer, company, or organization?

2. Dishonest act. Corrupt practice. Unfaithful. CBT. Abuse of power. etc etc etc. I don’t know the correct names for the respective cases but my simple mind can only come up with “cheating“. For whatever purpose and reason, by whatever term and name, it is “cheating”.

3. Cheating in the corporate world is very damaging to the company. Thus when, for example, a CEO cheats his organization such as by awarding a business project to his/her family member, the effect is financially very damaging to the organization. When a manager cooks up statistics and figures on Product Quality Test Results, the effect will be very harmful to the company if and when discovered years later. When a storekeeper certifies that he has received 100 boxes of materials when actually only 98 are delivered, that can cause losses to the by and by.

credit: heartfeltquotes.blogspot.com

5. Can cheating be stopped? No, it cannot be stopped 100%. We are all human and being human, we are fallible as we try to be perfect, we are weak as we believe we are strong. We are tempted and we can be tempted. We cannot eliminate it but we must always try our best not to allow it to happen or permeate.

6. Organizations can instill upon their employees (ok, associates, team members) the good values against cheating via good moral programmes, team buildings with integrity content thrown in, education on integrity and honesty, adopting and enforcing policies against cheating, and many more. Very important also is to have effective monitoring systems against cheating such as internal audits. Every citizen of the organization must always know that cheating is never tolerated, always severely punishable.

7. Lastly, perhaps one of the best way is always by example. Start things from the top. Leaders and managers must show the way; others will follow sway.

(1)

Share This:

Share
Posted in Stories to share with you | Leave a comment

Young, carefree and broke

Ramai golongan muda bangkrap kerana gaya hidup. Demikian antara kandungan akhbar theStar keluaran Selasa, 13hb Disember 2017 dengan tajuk utama “Young, carefree and broke” di muka depannya.

Young, carefree and broke

1.  Angka bangkrap

Rencana itu memaparkan keadaan kes bankrap di kalangan golongan muda pada masa ini yang membimbangkan. Penulisnya, Rahimy Rahim, menulis bahawa mereka yang berumur antara 25 dan 44 merupakan kumpulan terbesar yang telah diklasifikasikan sebagai bankrap. iaitu 60% dari hampir 95,000 kes yang dilaporkan sejak tahun 2013 hingga Ogos lepas (sumber: Jabatan Insolvensi).

Datuk Abdul Rahman Putra juga mendedahkan bahawa jumlah yang diisytihar bankrap dari 2013 hingga Ogos lalu bagi seluruh Malaysia ialah 296,712 orang, paling banyak ialah:

  • Selangor 72,114
  • Wilayah Persekutuan 46,377
  • Johor Baru 41,179
  • Pulau Pinang 22,136

2.  Kenapa berlakunya bankrap pada usia muda

Rencana itu menyebut pemerhatian Ketua Pengarah Jabatan Insolvensi Malaysia, Datuk Abdul Rahman Putra Taha, bahawa banyak faktor yang menyumbang kepada kebangkrapan orang muda, tetapi yang paling besar ialah:

  • Pinjaman kereta (26.63%)
  • Pinjaman peribadi (25.48%)
  • Pinjaman perumahan (16.87%)
  • Pinjaman perniagaan (10.24%)

Ada kes di mana individu itu diisytihar bankrap kerana menjadi penjamin sosial iaitu menjamin pinjaman kereta ayah, atau menjadi penjamin kepada pinjaman peribadi kawan atau ahli keluarga. Ada yang gagal membayar balik pinjaman peribadi yang digunakan untuk membeli kereta, untuk berkahwin, untuk membeli barangan mahal, atau untuk perniagaan. Ada yang meminjam untuk melancong ke luar negara.

3. Berbelanja hendaklah mengikut kemampuan

Bukan nasihat yang baru tetapi demikianlah, setiap orang hendaklah tidak berbelanja di luar kemampuannya. Ukurlah baju di badan sendiri. Lihat kepada gaji atau pendapatan sendiri, dan berbelanjalah di bawah paras pendapatan itu. Jika tidak mampu membeli Toyota Vios, belilah kereta Perodua atau Proton. Jika itu pun tidak mampu, belilah dan gunalah kereta terpakai (second-hand).

Jika kewangan tidak mengizinkan, kenapa mesti cari dan keluarkan wang membeli barangan berjenama. Jika tidak mampu melancong ke New Zealand atau Korea, lawati sahaja tempat-tempat dalam negara. Jangan peduli apa kata orang, apa kata kawan. Jangan merasa diri kita hina atau lekeh jika tidak dapat berbuat dan berbelanja seperti orang lain. Mereka mampu, mereka bolehlah berbelanja. Kita tidak mampu, buatlah cara tidak mampu.

Yang penting, jangan jadi golongan muda bangkrap kerana gaya hidup dan elakkan diri kita dari terjerumus ke dalam lubang bangkrap.

(2)

Share This:

Share
Posted in Stories to share with you | Leave a comment