Cerita taik kucing

Share

Cerita taik kucing je ke kali ini?

Jangan pandang enteng tau, walaupun hanya cerita taik kucing, ada pengajaran yang kita boleh ambil. Jangan pandang remeh: kisah taik kucing ni mungkin kecik punya cerita bagi tuanpuan, tapi sangat serius bagi orang lain.

Cerita taik kucing ini saya baca dalam akhbar “theSun” keluaran Isnin 4hb Januari 2016. Kisah dan ceritanya pasal dua orang yang berjiran, di pekan Kampar, Perak, yang telah bergaduh pasal taik kucing.

Alkisah maka kucing-kucing milik jiran sorang ni asyik berak kat belakang kedai Tsoi Chew Chin. Bukannya sekali, bukan lima kali. Tapi ulang kali, dah 10 tahun. Boleh kot kita bayangkan keadaanya: tiap hari kucing-kucing si jiran jadikan kawasan belakang kedai Chew Chin sebagai favourite spot mereka (memang perangai kucing macam tu pun – bila dapat territory dia, di situlah tempat dia melepas). Dan mungkin Chew Chin tiap-tiap petang lepas tutup kedai terpaksa bersihkan kawasan belakang kedainya dari segala taik kucing .

Tapi entah apa pasal, semalam, bila lagi sekali kucing-kucing jiran dia tinggalkan cenderahati mereka bertebaran di belakang kedai beliau, Chew Chin agaknya komplen sakan kat jiran dia. Si Jiran tu pulak, agaknya panas telinga panas badan hilang pertimbangan, capai batang besi hayun sama Chew Chin. Cedera kepala, belakang badan, dan kaki. Hantar ke hospital, kena 22 jahitan. Taik kucing punya pasal. Dan Polis sedang cari jiran beliau itu —  setakat semalam, belum jumpa.

Memang sebenarnya ramai orang — tua muda, kecil besar, lelaki wanita, hatta baby sekalipun — suka pada kucing. Tapi masalahnya, tak ramai orang yang boleh tahan dengan bau harum taik kucing. Kalau terpijak, dibawaknya segala kehaurman itu ke dalam rumah, atau ke dalam kereta, memang sakit kepala tiga hari dibuatnya.

Akhirul kalam, sekadar memperingatkan tuanpuan saudara-saudari anak-beranak semua, bahawa:

  • Jangan kita ingat kejadian seperti ini boleh berlaku di Kampar saja. Ia boleh berlaku di mana-mana, kepada sesiapa. Bergantung kepada keadaan suhu badan jiran-jiran yang berkenaan, tahap kesabaran mereka ketika itu, atau stress level masing-masing di waktu kejadian; dan
  • Kucing boleh menyebabkan tuannya mengalami kecederaan.

 

(32)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment

Kos pakej Umrah meningkat sehingga 30%

Share

Impak kejatuhan nilai Ringgit telah turut menyebabkan kos pakej Umrah bagi jemaah Malaysia meningkat sehingga 30%.

Menurut Datuk Syed Mohd. Razif, Presiden Persatuan Agensi-Agensi Pelancongan dan Pengembaraan Bumiputera Malaysia (Bumitra), kenaikan sehingga 30% ini adalah sesuatu yang diluar kawalan, berikutan kejatuhan nilai Ringgit berbanding Riyal Saudi. Beliau menjangkakan kenaikan sebanyak antara RM500 hingga RM600 atas kos pakej yang ada sekarang. Kos baru ini akan dilaksanakan mulai hari Jumaat ini, 13hb November.

Namun, setakat ini pakej Umrah paling minima yang ditetapkan oleh kerajaan masih lagi pada angka RM4,990.00.

(6)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , | Leave a comment

US Fed is wrong!

Share

US Fed is wrong!!!

Banyak pakar ekonomi di Amerika Syarikat telah mengkritik dan mengecam keputusan US Federal Reserve – The Fed – minggu lepas untuk tidak menaikkan kadar faedah (interest rates). Kata mereka, The Fed telah silap besar. Bank Pusat Amerika Syarikat itu sepatutnya, jika mereka bijak, telah menaikkan kadar faedah sekarang, bukan menunggu lebih lama lagi, atau menunggu bulan depan atau hingga akhir tahun untuk berbuat demikian. Itu tidak bijak.

Anda bayangkan, Bank Pusat Amerika Syarikat pun dikatakan tidak bijak dalam membuat keputusannya. Sedangkan individu-indivuidu yang menganggotai Lembaga Gabenornya, dan penasihat-penasihat mereka, tentunya bukan manusia yang calang-calang orang. Pengerusinya, Janet Yellen, adalah lulusan PhD dalam economics dari Yale University.

My point? My point is, di mana pun sama sahaja. Setiap keputusan yang dibuat tidak semestinya sealiran dengan pendapat kita, tidak sama dengan apa yang kita mahu. Tanggapan kita bahawa banyak keputusan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia dalam situasi krisis ekonomi sekarang ini sebagai salah, tidak betul, atau tidak bijak, hanyalah tanggapan kita sendiri sahaja. Keputusan/keputusan-keputusan yang dibuat oleh Bank Negara berbeda dari pendapat kita tetapi mungkin sebenarnya betul semasa ianya dibuat.

Kritiklah keputusan yang dibuat tetapi bukan mencemuh. Berhemah dan gunakan fakta bukan emosi melulu untuk mengkritik dan mengutarakan pandangan kita. Jangan hanya bijak bertanya “Kenapa Bank Negara masih tidak membuat keputusan menambat nilai Ringgit?” seolah-olah kita anggap bahawa keputusan atau tindakan yang dibuat oleh Bank Negara itu sesuatu yang tidak melalui satu proses yang sangat teliti, berhati-hati, berdasarkan fakta.

Satu perkara yang harus kita ingat: Akan sentiasa terdapat dua pandangan atau pendapat atau tindakan yang berbeda, jika tidakpun tiga pandangan. There always two sides to the coin; sometimes could even be three sides.

Oh, satu lagi: Kita dan kumpulan kita bukanlah satu-satunya individu atau kumpulan yang paling bijak dalam negara.

(161)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Hukuman berbeda kes suami pukul isteri

Share

Sering didapati bahawa hukuman berbeda kes suami pukul isteri dijatuhkan oleh mahkamah. Saya bukan seorang peguam, atau belajar undang-undang, maka saya kurang senang dengan keadaan ini.

Dari masa ke semasa kita dapat baca dalam akhbar, dalam internet, dan media sosial mengenai kes suami memukul isteri, dia kemudian dihadapkan ke mahkamah dan menerima hukumannya.

Hukuman bagi setiap kes berbeda-beda, walaupun pada asasnya undang-undang yang digunapakai adalah sama dan pertuduhannya adalah sama, iaitu “memukul isteri hingga mendatangkan kecederaan”. Seperti yang saya sebut tadi, saya bukan lawyer, tidak belajar undang-undang atau baca buku undang-undang; bagi saya semuanya sepatutnya adalah sama sahaja, iaitu ‘keganasan rumah tangga”, maka kenapa jurang perbedaan sangat ketara?

Saya perhatikan bahawa perbedaan itu bukan setakat antara kes ke satu kes yang lain, tetapi juga berbeda antara satu mahkamah dengan satu mahkamah yang lain. Malah antara negara kita dengan negara lain. Yang saya nampak adalah perbedaan itu menunjukkan seolah-olah si isteri kurang mendapatkan keadilan bagi dirinya – hukuman yang dikenakan tidak setimpal dengan kecederaan yang dialami oleh isteri yang dipukul dan dicederakan itu.

Contohnya suami (si pemukul) akan keluar bebas selepas hanya beberapa bulan dalam penjara sedangkan isteri yang dicederakannya akan hidup dengan parut fizikal dan trauma yang berpanjangan. Adil atau memadaikah setakat hukuman 100 hari dalam penjara, atau 300 hari itu?

– – – – – – – – – –

  • Kes: Suami (23 tahun) menumbuk dan memukul isteri menggunakan raket elektrik pembunuh nyamuk, botol penyembur serengga dan soket penyambung
  • Hukuman: 7 bulan
  • Negara: Malaysia (Kota Bharu)
  • Sumber: http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/
  • Kes: Suami (37) menumbuk dan memukul isteri menggunakan patung seramik
  • Hukuman: Penjara antara 2 hingga 6 tahun
  • Negara: Amerika Syraikat (Dauphin County, Pennsylvania)
  • Sumber: http://www.pennlive.com
  • Kes: Suami (34) memukul isteri menggunakan kayu pemukul sehingga meninggal
  • Hukuman: Penjara 4 tahun (dikurangkan kepada 3 tahun 4 bulan kerana kelakuan baik; seterusnya dibebaskan setelah dipotong satu tahun lagi)
  • Negara: Turki (Istanbul)
  • Sumber: http://www.hurriyetdailynews.com
  • Kes: Suami (34) menumbuk dan memukul isteri dengan tali pinggang hingga cedera
  • Hukuman: 1 tahun penjara (keputusan mahkamah sedang dirayu)
  • Negara: Malaysia (Kota Kinabalu)
  • Sumber: Sumber: http://www.sayangsabah.com
  • Kes: Suami (31) memukul isteri dengan batang penyapu, sepak dan tendang
  • Hukuman: Penjara 10 bulan, denda RM1,000 (jika gagal, tambah dua bulan penjara)
  • Negara: Malaysia (Kuantan)
  • Sumber: http://duniaitu.blogspot.com


Sekian dahulu, cerita kita kali ini.

(286)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , | Leave a comment

Golf club for robbery

Share

A golf club used for robbery, the report says.

Well, perhaps not for the first time ever. Anyway, here  is what I have read about (no, it is not in The Wall Street Journal):

Richard Haley, 27, is being charged for robbery, using a golf club to choke-hold his 27-year-old victim on July 30th at 11 pm in the Back of the Yards neighborhood, police said. He was trying to rob the other man of US$100. Haley is expected to appear for a bond hearing Saturday afternoon at the courthouse.

It was not known if the victim was hospitalized and police said they were seeking one more suspect.

For the record, this case happened somewhere in Chicago.

Moral of the story: Don’t ever use your golf club for robbery. You can use it for its intended purpose only. and you can use it for defence purposes. But never use a golf club for robbery.

No, taking your friends’ money on the golf course while soundly beating them is not called “robbery”. That is called “fraud”.

And also, for Malaysian readers: At the time of the robbery, US$100 was RM390. By the time you read this, it could well be RM400.

———–

source:  http://www.chicagotribune.com/news/local

(421)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Datuk Najib dan Wall Street Journal?

Share

1.  Datuk Najib. Wall Street Journal. Saman malu. Libel suit.

2. Kalau kita tengok, ramai orang sekarang ini setiap waktu dan setiap hari mencabar, mendesak, mengasak Datuk Najib supaya mengemukakan saman malu terhadap Wall Street Journal. Ya, pasal cerita Datuk Najb dapat US$700 juta dalam akaun-akaun bank beliau.

3.  Maka saya pun bersembang-sembanglah dengan seorang kenalan. Seorang lawyer yang telah retired. Yang bukanlah pakar dalam kes civil litigation tapi pernah belajar dan baca mengenai libel suits. Inilah cerita dia.

4.  Bukan senang nak bawak kes saman malu. Bukan pulak murah, malah tersangat mahal. Apalagi jika kes saman malu tu kena bawak ke mahkamah Amerika Syarikat. kalau Datuk Najib nak saman Wall Street Journal, dia kena file the suit in a US court, mungkin New York, sebab ibu pejabat WSJ di sana.

5.  Mungkin Datuk Najib (atau Kerajaan Malaysia) kena siapkan minima US$2juta~US$3juta untuk kes ni. Lawyer sana bukan murah. Sistem sana mahal. Lagi panjang kes tu berjalan dan berleret, lagi banyak duit kena bayar. Kes yang besar lagi public macam ni pulak, belum tentu boleh settle dalam masa 2-3 tahun.

6.  Justice principle di US pulak, selalunya sangat memihak kepada media. Apalagi dalam kes melibatkan public figure. Press freedom dijamin di bawah perlembagaan USA, di bawah “First Amendment” (jangan tanya saya apa benda makhluk “First Amendment” tu; saya tak faham apa bendanya: saya bukan lawyer, saya kaki cerita saja).

7.  Sangat susah bagi public figure – macam Datuk Najib – nak menang kes saman malu di US. Kalau dia proceed to sue WSJ for libel, Datuk Najib mesti buktikan yang wartawan atau pengarang WSJ telah menulis atau publish cerita palsu dengan secara cuai, tak peduli langsung sama ada cerita itu palsu atau pun tak palsu, tanpa terlebih dahulu cuba selidik kesahihan cerita tu.

8.  Dan satu lagi faktor yang paling sukar ialah, masa. Masa bagi sesuatu kes saman malu kerana libel belum tentu singkat, malah yang sudah tentu ialah, akan mengambil masa yang agak panjang.

9.  Maka katakanlah Datuk Najib menang kes saman beliau, pada waktu itu mungkin segalanya sudah tidak bererti lagi kepada beliau. Walaupun menang puluhan juta ringgit, reputasi beliau dan segalanya tetap juga telahpun hancur dan lebur.

10. Sebagai contoh, lihat kes saman malu Raja Nongchik lwn Nurul Izzah:

  • 3/5/2013 – Nurul Izzah buat kenyataan bahawa Raja Nong Chik (Menteri WP masa itu ) terlibat dalam kes pindahmilik sebidang tanah 12 ekar di Bukit Kiara, Kuala Lumpur, bernilai RM475 juta. Dipindahmilik dari DBKL kepada sebuah syarikat nominee. Nurul Izzah dan Raja Nong Chik adalah calon kerusi parlimen Lembah Pantai.
  • 4/5 – Kenyataan itu diterbitkan dalam MalaysiaKini. Kenyataan penafian dikeluarkan oleh Kementerian WP.
  • 5/5/2013 – PRU 13. Raja Nong Chik kalah.
  • 5/2/2014 – proses mediasi. Gagal diselesaikan.
  • 17/7/2014 – Raja Nong Chik failkan saman terhadap Nurul Izzah, Mkini Dotcom Sdn Bhd (pemilik portal berita Malaysiakini) dan wartawan Malaysiakini Lu Wei Hoong.
  • 21/8/2014 – Nurul Izzah buat kenyataan maaf di mahkamah terbuka. “Saya kini mendapati terdapat kesilapan di dalam kenyataan tersebut yang telah menjejaskan nama baik dan reputasi Nong Chik sebagai seorang ahli politik, akauntan bertauliah, ahli perniagaan dan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ketika itu serta keluarga beliau. Saya kesal dengan kenyataan tersebut. Saya berjanji untuk tidak akan mengulangi kenyataan-kenyataan saya di atas dan apa-apa kenyataan yang berkaitan dengan penerbitan kenyataan saya di atas”.

11. Namun apalah gunanya lagi sebarang kekesalan, sebab reputasi Raja Nong Chik telah pun dirosakkan, dan beliau tetap telah kalah dalam PRU berkenaan.

12. Demikianlah cerita mengenai defamation case, libel suit, fitnah. Bukan mudah, bukan murah, bukan cepat, dan jika menang tetap juga menjadi arang.

(368)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Tiger Woods and The 144th The Open Championship

Share

Without saying too many words, Tiger Woods will not be playing during the weekend of The Open Championship. His relationship with the 144th British Open has ended. He has missed the cut.

Just like he had missed cut at the recent US Open.

Good bye!

(276)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment