Murders in the name of Islam!

Share

Murders. That’s what they were, are, and always will be. Despicable murders committed in the name of Islam. Heinous crimes carried out by monsters. Or done by wicked beings directed by evil people.

Yes, we are talking about those lives lost, brutally taken away by predators disguised as human beings. We are talking about murders by the dozens in so many places: 250 in Iraq, 20 in Bangladesh, 45 in Turkey, 35 in Yemen. And then in Pakistan, in the Philippines, in Saudi Arabia, in other places. All perpetrated in the name of Islam.

bombing in Baghdad - 250 killed http://edition.cnn.com/2016/07/04/middleeast/baghdad-car-bombs/

murder in Baghdad – 250 killed
http://edition.cnn.com/2016/07/04/middleeast/baghdad-car-bombs/

As Muslims, we are very much saddened by the recent events. Islam that we know and practice does not teach its followers to be murderers. Islam teaches us to be compassionate, to love one another. Not to kill nor maim people. Distractors would argue otherwise but then, distractors will always be distractors.

We do not and cannot condone such brutalities. We do not share their so-called  aspirations. We do not even sympathize with their so-called causes and ideals. We are not with them. It’s time the sane world stand up against such madmen and madwomen and whoever are behind them. To stop the senseless murders and to bring back peace to all humanity.

The world cannot be held to ransom by these people. They do not deserve to live with us in this world. They must be eliminated. To do that, powerful countries of this world must pool their resources. They have the required financial and military capabilities. The task will not be easy but it needs to be done.

And to be noted: The ones who created and funded these killers all these many years ago in the first place must take all the blame and responsibilities.

(3)

Posted in Opinion | Tagged , , | Leave a comment

Sembahlah Allah di mana jua

Share

Sembahlah Allah di mana jua dan waktu mana kita berada. Itulah cerita kita kali ini. Cerita pendek, bukan cerita panjang.

Saya telah singgah di gerai bola golf sekenhen di lokasi ni pada suatu hari. Ya, saya beli bola sekenhen je, sebab dengar ceritanya, bola baru lebih mudah masuk kolam, lebih senang sembunyi dalam rumput tebal. Bola sekenhen tak mudah hilang; kalau masuk kolam, dia akan lompat keluar semula.

Anyway, semasa menapak ke rak bola untuk memilih dan membeli bola tu, tak nampak pulak tuan gerai, sedangkan keretanya ada. Seminit kemudian baru saya nampak tuan gerainya di mana.

Di manapun jua....

Encik Zaidi, tuan gerai bola sekenhen ni, sedang solat.

Simple saja tempat solat dia. Bukan carpet tebal, tanpa aircond, tiada kipas. Hanya atas sekeping papan plywood yang di letak atas galang-galang kayu atas monsoon drain.

Kerana Allah wujud di mana-mana, Dia sentiasa Melihat dan Mendengar.

Maafkan saya Encik Zaidi, saya sekodeng gambar ni.

 

 

 

(114)

Posted in Stories to share with you | Leave a comment

Cerita Antara Dua Darjat

Share

Cerita “Antara Dua Darjat” adalah sebuah filem Melayu yang ditayang dalam tahun 1960 — dan sekarang masih boleh ditonton di kaca tv — mengisahkan tembok pemisah dalam masyarakat mengikut darjat (“class”) atau status hidup yang tebal di zaman itu. Filem ini diarahkan oleh P. Ramlee, dengan pelakon utamanya ialah P. Ramlee sendiri, Saadiah, dan S. Kadarisman. Peminat P. Ramlee pasti tahu dan ingat serta tidak jemu-jemu menonton filem “Antara Dua Darjat” ini. Malahan, lagu “Getaran Jiwa” (digubah dan dirakam oleh P. Ramlee, lirik oleh S. Sudarmaji) yang dinyanyikan oleh Ghazali (watak P. Ramlee) dalam filem ini terus segar-bugar sehingga ke hari ini.

Antara Dua Darjat

Antara Dua Darjat

Itu cerita dahulu. Masih adakah lagi tembok atau pemisah kerana darjat, kasta atau status dalam masyarakat kita hari ini? Kata ramai sahabat-sahabat saya, “Masih ada, walaupun mungkin tidak setebal dahulu lagi”. Saya bersetuju jugaklah dengan jawapan itu. Maklum sajalah, setiap dari kita adalah insan biasa, yang tidak boleh terlepas dari perasaan ego, sombong, megah dan bangga diri.

Jika kita perhatikan siatuasi parking lot di sebuah kelab golf ini — seperti juga di banyak kelab lain, hotel — status atau darjat yang tinggi tidak diberikan tempat yang terlampau berbeda. Jika anda adalah pelawat atau bukan ahli kelab, anda parkinglah kereta anda di kawasan “Visitors” atau “Pelawat”. Untuk ahli kelab, ada kawasan parking untuk “Members“. Tiada kawasan khusus untuk Tan Sri, Datuk Seri, Syarifah, Tengku, Rakyat Biasa, dan sebagainya.

Beauty and The Beast

Beauty and The Beast

Maka semua kenderaan pelbagai darjat dan kasta diletak atau diparking di mana saja ada petak kosong. Actually saya sendiri tak kisah sangat pun, tetapi bila satu hari tu saya parking “anak gajah” saya di sebelah kereta kecik dua pintu warna kuning garang tu, saya rasa segan sendirilah. Maklumlah kan, kerana darjat kereta kita berada di beberapa anak tangga di bawah, sedngkan darjat kereta orang agak nun jauh di atas.

Bukan, bukan kerana kereta dia nilainya sejuta ringgit dan kereta saya sepuluh ribu ringgit, tetapi kerana kereta saya comot dengan debu dan selut, sedangkan kereta kuning tu berkilat-kilat tanpa sedikit habuk pun. Itu yang menjadi bagaikan “Antara Dua Darjat”.

Dan itu yang segan tu. Bukan kerana darjat yang berbeda.

(2)

Posted in Golf, Some other sides of the world | Tagged , , , , , | Leave a comment