Datuk Najib dan Wall Street Journal?

Share

1.  Datuk Najib. Wall Street Journal. Saman malu. Libel suit.

2. Kalau kita tengok, ramai orang sekarang ini setiap waktu dan setiap hari mencabar, mendesak, mengasak Datuk Najib supaya mengemukakan saman malu terhadap Wall Street Journal. Ya, pasal cerita Datuk Najb dapat US$700 juta dalam akaun-akaun bank beliau.

3.  Maka saya pun bersembang-sembanglah dengan seorang kenalan. Seorang lawyer yang telah retired. Yang bukanlah pakar dalam kes civil litigation tapi pernah belajar dan baca mengenai libel suits. Inilah cerita dia.

4.  Bukan senang nak bawak kes saman malu. Bukan pulak murah, malah tersangat mahal. Apalagi jika kes saman malu tu kena bawak ke mahkamah Amerika Syarikat. kalau Datuk Najib nak saman Wall Street Journal, dia kena file the suit in a US court, mungkin New York, sebab ibu pejabat WSJ di sana.

5.  Mungkin Datuk Najib (atau Kerajaan Malaysia) kena siapkan minima US$2juta~US$3juta untuk kes ni. Lawyer sana bukan murah. Sistem sana mahal. Lagi panjang kes tu berjalan dan berleret, lagi banyak duit kena bayar. Kes yang besar lagi public macam ni pulak, belum tentu boleh settle dalam masa 2-3 tahun.

6.  Justice principle di US pulak, selalunya sangat memihak kepada media. Apalagi dalam kes melibatkan public figure. Press freedom dijamin di bawah perlembagaan USA, di bawah “First Amendment” (jangan tanya saya apa benda makhluk “First Amendment” tu; saya tak faham apa bendanya: saya bukan lawyer, saya kaki cerita saja).

7.  Sangat susah bagi public figure – macam Datuk Najib – nak menang kes saman malu di US. Kalau dia proceed to sue WSJ for libel, Datuk Najib mesti buktikan yang wartawan atau pengarang WSJ telah menulis atau publish cerita palsu dengan secara cuai, tak peduli langsung sama ada cerita itu palsu atau pun tak palsu, tanpa terlebih dahulu cuba selidik kesahihan cerita tu.

8.  Dan satu lagi faktor yang paling sukar ialah, masa. Masa bagi sesuatu kes saman malu kerana libel belum tentu singkat, malah yang sudah tentu ialah, akan mengambil masa yang agak panjang.

9.  Maka katakanlah Datuk Najib menang kes saman beliau, pada waktu itu mungkin segalanya sudah tidak bererti lagi kepada beliau. Walaupun menang puluhan juta ringgit, reputasi beliau dan segalanya tetap juga telahpun hancur dan lebur.

10. Sebagai contoh, lihat kes saman malu Raja Nongchik lwn Nurul Izzah:

  • 3/5/2013 – Nurul Izzah buat kenyataan bahawa Raja Nong Chik (Menteri WP masa itu ) terlibat dalam kes pindahmilik sebidang tanah 12 ekar di Bukit Kiara, Kuala Lumpur, bernilai RM475 juta. Dipindahmilik dari DBKL kepada sebuah syarikat nominee. Nurul Izzah dan Raja Nong Chik adalah calon kerusi parlimen Lembah Pantai.
  • 4/5 – Kenyataan itu diterbitkan dalam MalaysiaKini. Kenyataan penafian dikeluarkan oleh Kementerian WP.
  • 5/5/2013 – PRU 13. Raja Nong Chik kalah.
  • 5/2/2014 – proses mediasi. Gagal diselesaikan.
  • 17/7/2014 – Raja Nong Chik failkan saman terhadap Nurul Izzah, Mkini Dotcom Sdn Bhd (pemilik portal berita Malaysiakini) dan wartawan Malaysiakini Lu Wei Hoong.
  • 21/8/2014 – Nurul Izzah buat kenyataan maaf di mahkamah terbuka. “Saya kini mendapati terdapat kesilapan di dalam kenyataan tersebut yang telah menjejaskan nama baik dan reputasi Nong Chik sebagai seorang ahli politik, akauntan bertauliah, ahli perniagaan dan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ketika itu serta keluarga beliau. Saya kesal dengan kenyataan tersebut. Saya berjanji untuk tidak akan mengulangi kenyataan-kenyataan saya di atas dan apa-apa kenyataan yang berkaitan dengan penerbitan kenyataan saya di atas”.

11. Namun apalah gunanya lagi sebarang kekesalan, sebab reputasi Raja Nong Chik telah pun dirosakkan, dan beliau tetap telah kalah dalam PRU berkenaan.

12. Demikianlah cerita mengenai defamation case, libel suit, fitnah. Bukan mudah, bukan murah, bukan cepat, dan jika menang tetap juga menjadi arang.

(126)

Tiger Woods and The 144th The Open Championship

Share

Without saying too many words, Tiger Woods will not be playing during the weekend of The Open Championship. His relationship with the 144th British Open has ended. He has missed the cut.

Just like he had missed cut at the recent US Open.

Good bye!

(99)

Selamat Hari Raya Idul Fitri

Share

Esok adalah 01hb Syawal. Di hari baik lagi mulia ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri kepada anda, mohon maaf zahir dan batin. Sampaikan juga salam saya kepada keluarga anda.

Selamat hari raya puasa

Hari ini hari akhir berpuasa Ramadhan, maka bagi pembaca Muslim, ceritanya hanyalah tiga sahaja:

1. Moga Allah menerima segala ibadah sepanjang bulan Ramadhan ini dan segala latihan dalam bulan Ramadhan kali ini diteruskan dalam bulan-bulan lain yang mendatang;

2. Moga dapat merayakan hari kemenangan esok, 1hb Syawal; dan

3. Moga dapat bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang.

Moga doa dan harapan itu dimakbulkan olehNya.

Kepada pembaca Non-Muslim, let’s all pray so that there may peace and harmony for all.

(98)

Pantun bulan Ramadan

Share

Sempena bulan puasa, bulan Ramadan ini, jom kita share beberapa rangkap pantun. Yang baik jadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan.

The buah langsat kuning mencelah,
Senduduk not flowering that much anymore,
Bulan Ramadan ni please increase your ibadah,
Next year you mana sure hidup some more.

Buah cempedak outside the pagar,
Take the galah tolong jolokkan,
Larangan agama don’t dilanggar,
Pesan ulamak don’t dimomokkan.

Tanam pisang close together,
So the puyuh cannot lari,
Kita tak hidup di dunia forever,
That’s why kena selalu muhasabah diri.

Two three kucing berlari,
Mana nak same the kucing belang,
Make sure istighfar setiap hari,
Just in case ajal menjemput senang.

So high is the matahari,
Anak buffalo dead tertambat,
Always reflect membersihkan diri,
Selagi bernyawa before terlambat.

Bread is roti,
Shadow is bayang,
Before you mati,
Better you sembahyang.

Children of toads all rehat-rehat,
Pakat rehat dalam paya,
Amal ibadah memang you got to buat,
But dont forget to buy your baju raya.

nota: pantun-pantun dan foto-foto ni diambik dari sana-sini, bukan saya punya; pantun tu pulak dah lama berlegar-legar dalam fb, whatsapp, internet semua. And finally, special thanks to my friend Amir Yusuf (you know why). (170)

2 visitors online now
2 guests, 0 members
Max visitors today: 4 at 09:59 am UTC
This month: 9 at 08-03-2015 07:31 pm UTC
This year: 36 at 07-10-2015 05:52 am UTC
All time: 65 at 02-06-2014 12:40 am UTC