Hukuman berbeda kes suami pukul isteri

Share

Sering didapati bahawa hukuman berbeda kes suami pukul isteri dijatuhkan oleh mahkamah. Saya bukan seorang peguam, atau belajar undang-undang, maka saya kurang senang dengan keadaan ini.

Dari masa ke semasa kita dapat baca dalam akhbar, dalam internet, dan media sosial mengenai kes suami memukul isteri, dia kemudian dihadapkan ke mahkamah dan menerima hukumannya.

Hukuman bagi setiap kes berbeda-beda, walaupun pada asasnya undang-undang yang digunapakai adalah sama dan pertuduhannya adalah sama, iaitu “memukul isteri hingga mendatangkan kecederaan”. Seperti yang saya sebut tadi, saya bukan lawyer, tidak belajar undang-undang atau baca buku undang-undang; bagi saya semuanya sepatutnya adalah sama sahaja, iaitu ‘keganasan rumah tangga”, maka kenapa jurang perbedaan sangat ketara?

Saya perhatikan bahawa perbedaan itu bukan setakat antara kes ke satu kes yang lain, tetapi juga berbeda antara satu mahkamah dengan satu mahkamah yang lain. Malah antara negara kita dengan negara lain. Yang saya nampak adalah perbedaan itu menunjukkan seolah-olah si isteri kurang mendapatkan keadilan bagi dirinya – hukuman yang dikenakan tidak setimpal dengan kecederaan yang dialami oleh isteri yang dipukul dan dicederakan itu.

Contohnya suami (si pemukul) akan keluar bebas selepas hanya beberapa bulan dalam penjara sedangkan isteri yang dicederakannya akan hidup dengan parut fizikal dan trauma yang berpanjangan. Adil atau memadaikah setakat hukuman 100 hari dalam penjara, atau 300 hari itu?

– – – – – – – – – –

  • Kes: Suami (23 tahun) menumbuk dan memukul isteri menggunakan raket elektrik pembunuh nyamuk, botol penyembur serengga dan soket penyambung
  • Hukuman: 7 bulan
  • Negara: Malaysia (Kota Bharu)
  • Sumber: http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/
  • Kes: Suami (37) menumbuk dan memukul isteri menggunakan patung seramik
  • Hukuman: Penjara antara 2 hingga 6 tahun
  • Negara: Amerika Syraikat (Dauphin County, Pennsylvania)
  • Sumber: http://www.pennlive.com
  • Kes: Suami (34) memukul isteri menggunakan kayu pemukul sehingga meninggal
  • Hukuman: Penjara 4 tahun (dikurangkan kepada 3 tahun 4 bulan kerana kelakuan baik; seterusnya dibebaskan setelah dipotong satu tahun lagi)
  • Negara: Turki (Istanbul)
  • Sumber: http://www.hurriyetdailynews.com
  • Kes: Suami (34) menumbuk dan memukul isteri dengan tali pinggang hingga cedera
  • Hukuman: 1 tahun penjara (keputusan mahkamah sedang dirayu)
  • Negara: Malaysia (Kota Kinabalu)
  • Sumber: Sumber: http://www.sayangsabah.com
  • Kes: Suami (31) memukul isteri dengan batang penyapu, sepak dan tendang
  • Hukuman: Penjara 10 bulan, denda RM1,000 (jika gagal, tambah dua bulan penjara)
  • Negara: Malaysia (Kuantan)
  • Sumber: http://duniaitu.blogspot.com


Sekian dahulu, cerita kita kali ini.

(115)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , | Leave a comment

Golf club for robbery

Share

A golf club used for robbery, the report says.

Well, perhaps not for the first time ever. Anyway, here  is what I have read about (no, it is not in The Wall Street Journal):

Richard Haley, 27, is being charged for robbery, using a golf club to choke-hold his 27-year-old victim on July 30th at 11 pm in the Back of the Yards neighborhood, police said. He was trying to rob the other man of US$100. Haley is expected to appear for a bond hearing Saturday afternoon at the courthouse.

It was not known if the victim was hospitalized and police said they were seeking one more suspect.

For the record, this case happened somewhere in Chicago.

Moral of the story: Don’t ever use your golf club for robbery. You can use it for its intended purpose only. and you can use it for defence purposes. But never use a golf club for robbery.

No, taking your friends’ money on the golf course while soundly beating them is not called “robbery”. That is called “fraud”.

And also, for Malaysian readers: At the time of the robbery, US$100 was RM390. By the time you read this, it could well be RM400.

———–

source:  http://www.chicagotribune.com/news/local

(266)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Datuk Najib dan Wall Street Journal?

Share

1.  Datuk Najib. Wall Street Journal. Saman malu. Libel suit.

2. Kalau kita tengok, ramai orang sekarang ini setiap waktu dan setiap hari mencabar, mendesak, mengasak Datuk Najib supaya mengemukakan saman malu terhadap Wall Street Journal. Ya, pasal cerita Datuk Najb dapat US$700 juta dalam akaun-akaun bank beliau.

3.  Maka saya pun bersembang-sembanglah dengan seorang kenalan. Seorang lawyer yang telah retired. Yang bukanlah pakar dalam kes civil litigation tapi pernah belajar dan baca mengenai libel suits. Inilah cerita dia.

4.  Bukan senang nak bawak kes saman malu. Bukan pulak murah, malah tersangat mahal. Apalagi jika kes saman malu tu kena bawak ke mahkamah Amerika Syarikat. kalau Datuk Najib nak saman Wall Street Journal, dia kena file the suit in a US court, mungkin New York, sebab ibu pejabat WSJ di sana.

5.  Mungkin Datuk Najib (atau Kerajaan Malaysia) kena siapkan minima US$2juta~US$3juta untuk kes ni. Lawyer sana bukan murah. Sistem sana mahal. Lagi panjang kes tu berjalan dan berleret, lagi banyak duit kena bayar. Kes yang besar lagi public macam ni pulak, belum tentu boleh settle dalam masa 2-3 tahun.

6.  Justice principle di US pulak, selalunya sangat memihak kepada media. Apalagi dalam kes melibatkan public figure. Press freedom dijamin di bawah perlembagaan USA, di bawah “First Amendment” (jangan tanya saya apa benda makhluk “First Amendment” tu; saya tak faham apa bendanya: saya bukan lawyer, saya kaki cerita saja).

7.  Sangat susah bagi public figure – macam Datuk Najib – nak menang kes saman malu di US. Kalau dia proceed to sue WSJ for libel, Datuk Najib mesti buktikan yang wartawan atau pengarang WSJ telah menulis atau publish cerita palsu dengan secara cuai, tak peduli langsung sama ada cerita itu palsu atau pun tak palsu, tanpa terlebih dahulu cuba selidik kesahihan cerita tu.

8.  Dan satu lagi faktor yang paling sukar ialah, masa. Masa bagi sesuatu kes saman malu kerana libel belum tentu singkat, malah yang sudah tentu ialah, akan mengambil masa yang agak panjang.

9.  Maka katakanlah Datuk Najib menang kes saman beliau, pada waktu itu mungkin segalanya sudah tidak bererti lagi kepada beliau. Walaupun menang puluhan juta ringgit, reputasi beliau dan segalanya tetap juga telahpun hancur dan lebur.

10. Sebagai contoh, lihat kes saman malu Raja Nongchik lwn Nurul Izzah:

  • 3/5/2013 – Nurul Izzah buat kenyataan bahawa Raja Nong Chik (Menteri WP masa itu ) terlibat dalam kes pindahmilik sebidang tanah 12 ekar di Bukit Kiara, Kuala Lumpur, bernilai RM475 juta. Dipindahmilik dari DBKL kepada sebuah syarikat nominee. Nurul Izzah dan Raja Nong Chik adalah calon kerusi parlimen Lembah Pantai.
  • 4/5 – Kenyataan itu diterbitkan dalam MalaysiaKini. Kenyataan penafian dikeluarkan oleh Kementerian WP.
  • 5/5/2013 – PRU 13. Raja Nong Chik kalah.
  • 5/2/2014 – proses mediasi. Gagal diselesaikan.
  • 17/7/2014 – Raja Nong Chik failkan saman terhadap Nurul Izzah, Mkini Dotcom Sdn Bhd (pemilik portal berita Malaysiakini) dan wartawan Malaysiakini Lu Wei Hoong.
  • 21/8/2014 – Nurul Izzah buat kenyataan maaf di mahkamah terbuka. “Saya kini mendapati terdapat kesilapan di dalam kenyataan tersebut yang telah menjejaskan nama baik dan reputasi Nong Chik sebagai seorang ahli politik, akauntan bertauliah, ahli perniagaan dan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ketika itu serta keluarga beliau. Saya kesal dengan kenyataan tersebut. Saya berjanji untuk tidak akan mengulangi kenyataan-kenyataan saya di atas dan apa-apa kenyataan yang berkaitan dengan penerbitan kenyataan saya di atas”.

11. Namun apalah gunanya lagi sebarang kekesalan, sebab reputasi Raja Nong Chik telah pun dirosakkan, dan beliau tetap telah kalah dalam PRU berkenaan.

12. Demikianlah cerita mengenai defamation case, libel suit, fitnah. Bukan mudah, bukan murah, bukan cepat, dan jika menang tetap juga menjadi arang.

(234)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Tiger Woods and The 144th The Open Championship

Share

Without saying too many words, Tiger Woods will not be playing during the weekend of The Open Championship. His relationship with the 144th British Open has ended. He has missed the cut.

Just like he had missed cut at the recent US Open.

Good bye!

(181)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment

Selamat Hari Raya Idul Fitri

Share

Esok adalah 01hb Syawal. Di hari baik lagi mulia ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri kepada anda, mohon maaf zahir dan batin. Sampaikan juga salam saya kepada keluarga anda.

Selamat hari raya puasa

Hari ini hari akhir berpuasa Ramadhan, maka bagi pembaca Muslim, ceritanya hanyalah tiga sahaja:

1. Moga Allah menerima segala ibadah sepanjang bulan Ramadhan ini dan segala latihan dalam bulan Ramadhan kali ini diteruskan dalam bulan-bulan lain yang mendatang;

2. Moga dapat merayakan hari kemenangan esok, 1hb Syawal; dan

3. Moga dapat bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang.

Moga doa dan harapan itu dimakbulkan olehNya.

Kepada pembaca Non-Muslim, let’s all pray so that there may peace and harmony for all.

(169)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , | Leave a comment

Pantun bulan Ramadan

Share

Sempena bulan puasa, bulan Ramadan ini, jom kita share beberapa rangkap pantun. Yang baik jadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan.

The buah langsat kuning mencelah,
Senduduk not flowering that much anymore,
Bulan Ramadan ni please increase your ibadah,
Next year you mana sure hidup some more.

Buah cempedak outside the pagar,
Take the galah tolong jolokkan,
Larangan agama don’t dilanggar,
Pesan ulamak don’t dimomokkan.

Tanam pisang close together,
So the puyuh cannot lari,
Kita tak hidup di dunia forever,
That’s why kena selalu muhasabah diri.

Two three kucing berlari,
Mana nak same the kucing belang,
Make sure istighfar setiap hari,
Just in case ajal menjemput senang.

So high is the matahari,
Anak buffalo dead tertambat,
Always reflect membersihkan diri,
Selagi bernyawa before terlambat.

Bread is roti,
Shadow is bayang,
Before you mati,
Better you sembahyang.

Children of toads all rehat-rehat,
Pakat rehat dalam paya,
Amal ibadah memang you got to buat,
But dont forget to buy your baju raya.

nota: pantun-pantun dan foto-foto ni diambik dari sana-sini, bukan saya punya; pantun tu pulak dah lama berlegar-legar dalam fb, whatsapp, internet semua. And finally, special thanks to my friend Amir Yusuf (you know why). (236)

Posted in Some other sides of the world | Tagged , , , , | Leave a comment

Harga minyak naik mulai 01 Julai 2015

Share

Setelah bertahan sebulan-dua, harga minyak naik juga akhirnya, mulai 01 Julai 2015.

  • Minyak RON95 —  sebelum ini RM2.05/liter; harga baru RM2.15/liter
  • Minyak RON97 — harga lama RM2.35/liter; harga baru naik kepada RM2.55/liter
  • Minyak Disel —  harga lama RM2.05/liter; harga baru? Sorry, harga disel tidak naik

Berikutan dengan naiknya harga RON95 dan RON97 ini, ada dua-tiga benda dijangka akan turut naik, antaranya:

  • blood pressure (darah tinggi) sebab marah minyak naik
  • belanja perubatan (kerana beli ubat darah tinggi dan rawatannya)
  • perbelanjaan peribadi, individu, keluarga (dah tentu lah; tak payah cakap)
  • tahap untung towkey stesen minyak
  • tahap untung restoran dan kedai mamak (kenapa mahal ni? Minyak naik juga)

Moga-moga harga minyak bulan Ogos depan — sempena bulan Merdeka — turun balik. Moga-moga. (231)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment