Arahan hendaklah jelas

Arahan hendaklah jelas. Itu pasti. Bukan samar-samar, bukan kabur. Bukan yang boleh ditafsirkan begitu dan begini oleh lain-lain individu. Sekali lagi diulang: bahawa arahan hendaklah jelas pada setiap masa.

Saya pernah bekerja dengan sebuah department store. Boss jabatan saya selalu berpesan: “Bila kau beri arahan, atau tulis memo, atau nak kasi makkumat, make sure it is absolutely clear, make sure it is not ambiguous, bukan kelabu.” Ini penting supaya orang lain yang membaca atau menerima arahan tu tidak confuse, tidak kabur, atau tidak buat tafsiran sendiri, dan menjalankan arahan itu seperti yang dikehendaki oleh si pemberi arahan.

“Tolong ambil baju yang warna merah dua-tiga helai, kemudian hantar ke Merchandising Department”. Baju warna merah tapi baju lelaki ke, baju wanita? Berapa helai sebenarnya “dua-tiga helai” tu? Nak hantar semua tu esok ke, petang ni ke, atau serta-merta ke?

Arahan yang kabur begitu mungkin menghasilkan result ini: Staf yang diarahkan tu akan hantar tiga helai baju lelaki lengan panjang dan tiga helai baju wanita lengan pendek, semuanya kaler merah, dan hantar semuanya kepada seorang kerani Merchandising Department. Kerani tu akan kata “Kami nak dua helai baju budak lelaki, ni apahal baju dewasa, 4 helai pulak tu? Kenapa baru hantar sekarang, patutnya sebelum pukul 11.00 pagi tadi!”

Kita berikan satu contoh. Walaupun contoh yang sangat basic, tapi mudah-mudahan berguna.

Arahan bertulis diberikan sebagai berikut:

SILA PAM TANDAS SELEPAS MENGGUNAKANNYA

Ok, pengguna tandas akan menterjemahkan arahan atau peringatan ini sebagai “Aku mesti pam tandas selepas digunakan”. Baik, setakat ini, jelas clear: I must flush the toilet after use. Lalu pengguna tadi buatlah seperti yang diarahkan: Dia pam tandas itu, press atau tarik satu kali, dan dia pun berlalu. Apa yang mungkin belaku? Kalau nasib pengguna selepasnya baik, dapat toilet bersih. Kalau nasibnya kurang baik, dia mewarisi toilet yang masih punya baki.

Bandingkan pula dengan arahan atau peringatan ini:

TOLONG 3 KALI PAM TANDAS SELEPAS GUNA

Arahan atau peringatan di atas lebih jelas daripada arahan sebelum ini. “Selepas tuan guna tandas ni, tuan mesti pam tiga kali. Bukan dua kali, bukan empat kali, bukan satu kali, tapi tiga kali. Kalau satu kali pam dan tandas itu dah bersih pun, tuan masih wajib pam tiga kali.” Sudah tentu arahan ini akan memastikan bahawa tandas itu akan bersih untuk diwarisi kepada pengguna selepasnya.

Moral cerita: Sentiasa pastikan agar setiap arahan hendaklah jelas.

(5)

Share This:

Share
Posted in Stories to share with you | Leave a comment

Mengamuk sakan bila gaji lewat bayar


Bila gaji atau upah lambat bayar, reaksi pekerja kadang-kadang tidak dapat disangka. Ada yang “Oh ok, tak apa lah, dah tu bila?” dan ada yang mengamuk sakan.

Memang berlaku kes lewat bayar gaji oleh majikan atas sebab-sebab yang tidak dapat mereka elak. Dan of course, memang ada kes lewat bayar gaji kerana sengaja; anyway, itu cerita lainlah. Yang kita nak cerita ni kes yang “genuine”.

Pekerja ada tanggungannya sendiri. Sewa rumah, tambang bas sekokah anak, bayaran tadika, bil air bil api bil talipon dan lain-lain. Sebab tu sangat penting majikan membuat bayaran gaji pada waktu atau tarikh yang tetap. Misalnya, ditetapkan pada 6hb dalam bulan berikutnya. Atau pada 28hb bulan yang sama. Atau pada hari akhir setiap bulan. Mau tidak mau majikan mesti cari atau sediakan wang untuk bayar gaji pada tarikh-tarikh yang telah ditetapkan tadi.

Oleh kerana tarikh bayar gaji itu penting, maka apabila gaji tidak dibayar pada tarikh yang dijanjikan, mungkinlah ada seorang-dua pekerja yang hilang pertimbangan.

Seperti yang kita sebut awal tadi, kebiasaanya pekerja agak understanding kalau lambat bayar gaji. “Nak buat macam mana, kan? Next pay day bila pulak ni?”  Atau yang sedikit sinis, akan menyambutnya dengan “Dah nak bangkrap ke kompeni  ni?” Tapi mungkin ada yang dah sangat terdesak, tambah pulak dah sedikit mabuk, teruslah hilang akal mengamuk sakan…

…hingga dibakarnya kereta si-majikan!

Selamat Tahun Baru 2018!

(2)

Share This:

Share
Posted in EmploymentWorld | Tagged , | Leave a comment

When there is cheating ….

1. Cheating is, let us see, … well, what do you call it if one cheat oneself? What do you call it one copies in an exam? What do you call it if one puts the blame on one’s friend for none of the friend’s fault? What do you call it if one cheats one’s spouse? What do you call it if one makes a false report to one’s boss? What do you call it if one swindels one’s employer, company, or organization?

2. Dishonest act. Corrupt practice. Unfaithful. CBT. Abuse of power. etc etc etc. I don’t know the correct names for the respective cases but my simple mind can only come up with “cheating“. For whatever purpose and reason, by whatever term and name, it is “cheating”.

3. Cheating in the corporate world is very damaging to the company. Thus when, for example, a CEO cheats his organization such as by awarding a business project to his/her family member, the effect is financially very damaging to the organization. When a manager cooks up statistics and figures on Product Quality Test Results, the effect will be very harmful to the company if and when discovered years later. When a storekeeper certifies that he has received 100 boxes of materials when actually only 98 are delivered, that can cause losses to the by and by.

credit: heartfeltquotes.blogspot.com

5. Can cheating be stopped? No, it cannot be stopped 100%. We are all human and being human, we are fallible as we try to be perfect, we are weak as we believe we are strong. We are tempted and we can be tempted. We cannot eliminate it but we must always try our best not to allow it to happen or permeate.

6. Organizations can instill upon their employees (ok, associates, team members) the good values against cheating via good moral programmes, team buildings with integrity content thrown in, education on integrity and honesty, adopting and enforcing policies against cheating, and many more. Very important also is to have effective monitoring systems against cheating such as internal audits. Every citizen of the organization must always know that cheating is never tolerated, always severely punishable.

7. Lastly, perhaps one of the best way is always by example. Start things from the top. Leaders and managers must show the way; others will follow sway.

(1)

Share This:

Share
Posted in Stories to share with you | Leave a comment