Gavin Kyle Green faltered towards the end

Gavin Kyle Green faltered towards the end of the Volvo China Open. That is golf for you.

After a promising 67 in Day 2, Gavin shot 71 on Day 3, which was then followed by a must-be-very-disappointing-for-him 73 on Final Day, for an overall 4-Under.  That placed him at a T-56 position.

Gavin Kyle Green scorecard: Total score 284.

  • Day 1: 73
  • Day 2: 67
  • Day 3: 71
  • Day 4: 73

 

The winner was 28-year-old Alexander Bjork, from the country where Ikea was founded. Bjork had scored 66 72 67 65 for a 18-Under total of 270. Being the winner, Mr Bjork was made richer by USD526,377.00.  One shot behind in Second Place was 26-year-old Adrian Otaegui from Spain.

We hope Gavin will rebound from these results in his subsequent tournaments.

(2)

Share This:

Share
Posted in Asian Tour, Golf | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Gavin Kyle Green made it past the Cut Line!

Malaysian Gavin Kyle Green beat the odds to make it past the Cut Line at the Volvo China Open after a very fine Day 2 performance.

To be honest, one didn’t expect Asian Tour player Gavin Green to make it past the Cut Line. With fairly good reason. He shot 73 on Day 1, placing him in the wrong end of the leaderboard. But then, golf – as in other sports, too – could spring a surprise or two when one least expected it.

 

Gavin pictured here blasting out of the bunker. Action not in Volvo Open.  credit: www.theclubhouse.com.my

Gavin shot a terrific 5-Under 67 on Day 2, propelling him 75 rungs up the leaderboard! He now stands at T-22 —  with 12 others — with a score of 73 67, 4-Under 140.

His countryman Nicholas Fung, however, did not make it. He could not follow up his very good performance at last week’s Panasonic Golf Open Championship in Japan after posting scores of 69 76, 1-Over 145, thus he missed the cut by 2 strokes.

We hope to see Gavin, the reigning Asian Tour No. 1 golfer, shoot low scores again in the next two days. It’s about time (he missed the cut in Morocco, did not do very well in other tournaments) that he gets good positions.

(15)

Share This:

Share
Posted in Golf | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Sila pam selepas guna

Selepas selesai guna tandas, sila pam selepas guna. Sepatutnya tugas ini adalah sesuatu yang automatic. Tak perlu diarah, tak perlu diperintah atau diingatkan pun.

Negara maju seperti Amerika, Jepun, England dan sebagainya saya tak tahu tetapi dalam negera kita ni, seperti yang anda sedia maklum, tandas awam, tandas-tandas di ofis, R&R, kilang, kuil, masjid, kedai makan, shopping complex, hypermarket, dan lain-lain masih perlu menampalkan notis “Sila pam selepas guna“.

Walaupun Malaysia telah Merdeka sejak 1957, sudah 61 tahun, tetapi notis “Sila pam selepas guna”, atau “Please flush after use“, masih lagi terlekat dan terpamirkan di banyak tempat. Sebabnya? Sudah gaharu cendana pula, dah tahu tanya pula: Kerana masih terdapat pengguna yang terlupa untuk pam selepas guna.

Selalunya kalau tandas di pejabat atau lain-lain tempat kerja, bentuk notis atau peringatan “Sila pam selepas guna” ini senang sahaja: Beli perekat berkenaan di kedai-kedai hardware, dan tampal kat dalam setiap toilet cubicle. Satu contoh:

 

Kalau bilangan tandas tidak begitu banyak, mungkin hanya tiga tandas lelaki dan tiga tandas wanita, satu Notis atau Peringatan yang dibuat sendiri (print sendiri) oleh sesiapa yang kreatif sudah memadai. Contoh:

By the way, macam mana nak pam atau nak flush? Sekali cukup? Atau dua kali? Jawapan: bergantung kepada keadaanlah. Kalau sekali belum clear, pam lagi. Second time pun tak clear jugak? Tiga kali. Sampai bersihlah, sampai hilang segala bukti. Hingga kalau Jabatan Forensik atau CSI datang pun dia orang tak dapat nak ambil sample DNA dah.

Tapi ada satu tempat yang saya pernah ziarah ni, arahannya sangat clear lagi jelas: Mesti pam tiga kali. Three times. Very specific. Bukan satu, bukan dua, tapi tiga kali. Bolehlah ditafsirkan sebagai “Faham tak? Pam tiga kali selepas guna!”

Bagaimanapun, apa yang kita nak cerita dan nak terankan di sini ialah, kita dah bertamaddun, negara pun dah jauh lebih maju dari zaman 1970an, GDP dah tinggi, GST pun dah kita amalkan, buruk sangatlah perangai kita jika masih tak tahu nak guna tandas. Benda ni actually simple saja: The job is never finished until the toilet is flushed clean. Jangan cincai. Ingat tu: Jangan cincai. Setiap kerja dikira selesai hanya apabila mangkuk tandas itu telah bersih dan cuci seratus peratus.

Jika tidak, kita tak boleh marah kalau orang kata kita ini seorang mangkuk hayun.

(23)

Share This:

Share
Posted in toilet story | Tagged , , , , , , | Leave a comment