Kenapa Malaysia tak dapat masuk final World Cup

Kenapa kita, Malaysia, tak dapat masuk ke final World Cup sedangkan Iceland dapat masuk? Entahlah.

Saya bukan pakar bolasepak nak buat analisa. Saya bukan tau pasal bolasepak kecuali setakat bersorak depan tv.

Yang boleh baca dan nampak ialah presiden FAM dah tukar tapi Malaysia tetap kekal dengan status quo: Pusingan Kelayakan pun terkial-kial nak menang. Coach dah ambil dari luar negara, tak juga menang dengan Hong Kong.

Adakah saiz penduduk menentukan hebat atau tidak pasukan bolasepak sesebuah negara? Tidak jugak.

Malaysia penduduknya 32 juta, tiap-tiap petang padang bola di mana-mana penuh orang main bola, tapi asyik kalah jugak. Iceland masuk final World Cup, penduduknya 350,000 sahaja. Portugal yang dapat masuk final juga, penduduk hanya 4 juta. Penduduk sikit tapi terer kemain bolasepak dia orang. Egypt lagi ramai, 100 juta orang, masuk World Cup tahun depan.

Susah nak cari sebab kenapa Malaysia tak masuk-masuk World Cup ni. Ganti presiden tak improve, ganti coach tak improve, ganti jersey tak improve.

Nak kena ganti diet/permakanan kot baru akan improve? No more nasi lemak, kuey tiaw, masak lemak, patin tempoyak, sambal belacan, asam pedas, budu…?

(9)

Share
Posted in World Cup | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Kalau dapat laki “bertuah”…

Bila wanita dapat laki “bertuah”, inilah yang terjadi: tinggallah ibu membesarkan anak-anak mereka dengan segala susahpayah tanpa bantuan ayah mereka.

Memang tidak ada siapapun yang meminta atau mahu jodoh mereka tidak kekal. Tetapi bila berlaku perceraian, sang laki jangan lupa tanggungjawabnya. Iaitu memberi nafkah kepada anak-anak. Tidak semua lelaki berbuat demikian tetapi memang ada lelaki seperti itu.

Tidakkah bapa seperti itu terfikir bahawa mereka sedang melakukan satu kezaliman terhadap anak-anak mereka sendiri? Walau kerana apa sekalipun mereka bercerai dengan isteri mereka, bapa tetap bertanggungjawab memberi nafkah kepada anak-anak.

Bahkan, tidakkah lelaki sedemikian tahu bahawa ianya satu tuntutan ugama?

Semoga bapa seperti itu lekas sedar dari kejahilan mereka, semoga Allah celikkan mereka untuk kembali mengasihi anak-anak yang mereka tinggalkan tanpa nafkah.

 

(5)

Share
Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment

Kutipan filem Abang Long Fadil 2 RM13 juta

Akhbar Utusan Malaysia 7hb September 2017/16hb Zulhijjah 1438 memberitakan bahawa filem tempatan “Abang Long Fadil 2” telah berjaya meraih kutipan dua minggu sebanyak RM13 juta. Satu angka yang tinggi bagi filem tempatan.

Filem aksi komedia (action comedy) ini diarah oleh Syafiq Yusof, Datuk Yusof Haslam sebagai penerbit. Pelakon utama ialah Zizan Razak, Tania Hudson, dan Syamsul Yusof. Kalau tak silap, Wak Doyok pun ada.

Saya tidaklah boleh mengulas filem ini kerana belum menontonnya. Yang saya nak sebut – itupun ringkas sahaja – ialah dari sudut kemampuan kita orang Melayu membelanjakan wang untuk tonton filem ini.

Sekali lalu dan selintas pandang, saya bolehlah merumuskan bahawa masih ramai lagi orang kita yang mampu dan tidak terjejas sangat dengan kos sara hidup yang meningkat, petrol yang semakin mahal, GST, dan seumpamanya. Alhamdulillah.

Walaupun setiap jam saban hari kita dapat baca posting dalam social media keluhan dan sumpahan mengenai kepayahan hidup sekarang ini tapi nampaknya kita tetap mampu berbelanja.

Baguslah begitu. Sekurang-kurangnya pemimpin-pemimpin negara dan negeri tahu bahawa kita tidaklah semiskin seperti yang disangka.

Akhir kalam: Minggu depan saya nak masuk panggung jugaklah. Nak tonton filem ni.

(17)

Share
Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment