Dari mana datangnya perkataan “Golf”?

Share

Golf. “Golf”. Apa asal atau dari mana datangnya  perkataan “Golf“?

Golf moden, seperti yang kita semua diberitahu, mula dimainkan dalam Kurun Ke-15 di pantai-pantai sunyi dan sepi negeri Scotland oleh beberapa orang Mat Salleh yang suka menyendiri dan menyepi. Dulu-dulu hanya orang lelaki sahaja yang bermain golf. Masa itu permainan “golf” ini masih belum ada nama.

Oleh kerana cara permainan itu agak gentle, hanya pukul bola dan cari, bercakap sendiri-sendiri, kemudian ketuk dan cari, langsung tidak ada pergaduhan atau rempuh-merempuh, maka sesiapa yang bermain golf dipanggil “gentlemen“; yang main rugby, bola sepak dan lain-lain tidak “gentlemen”. Sementara yang tidak reti langsung bersukan, apalagi bersifat “gentlemen”, dihantar ke India, Afrika, Tanah Melayu, dan China sebagai kelasi, askar atau upahan untuk mengacau negara dan tempat orang. Antaranya JWW Birch, Francis Light, dan Stamford Raffles

British golfers; Kurun ke-18

British golfers; Kurun ke-18

Berbalik kepada golf.

Pada masa sejarah awal sukan golf ini, belum ada nama khusus bagi golf. Maka apabila isterinya menanya Si Mat Salleh tu “Awak nak ke mana pagi esok?” Dia akan jawab, “Lepas bagi makan kambing, saya nak pergi ke tepi laut hujung kampong tu, nak pukul bola dengan dua-tiga kawan-kawan”.

“Pukul bola? Saya nak join boleh?”

“Mana boleh, ini sukan Gentlemen Only Ladies Forbidden“.

Itulah asal-usul “GOLF”. Gentlemen Only Ladies Forbidden. Kerana namanya agak panjang, lama-kelamaan disingkat dan disingkatkan hingga tinggal “Golf” sahaja. Sama seperti takraw; asal-asalnya sepak raga jaring, kemudian sepak raga, kemudian sepak takraw, sekarang jadi “takraw”.

British and Malaysian golfers; Kurun ke-21

British and Malaysian golfers; Kurun ke-21

Berbalik semula kepada golf.

Sekarang ni satu dunia memanggil sukan ini dengan hanya satu nama: Golf. Kecuali orang Jepun dan orang Indonesia. Orang Jepun menyebut sukan ini “golfu”. Orang Indonesia pulak, mengikut cerita anakbuah saya yang bernama Budusiam, menyebut sukan ini “golop”.

Dalam pada itu, ramai juga orang yang memanggil sukan ini dengan nama-nama cantik yang lain, antaranya “Golongan Orang Lupa Famili“; “Golongan Orang Lemah Fikiran“; “Golongan Orang Luas Fikiran“.

Apapun, demikianlah cerita kita kali ini.

(66)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , | Leave a comment

Tasik paling besar dalam dunia

Share

Dalam seminggu-dua ini kita semua telahpun membaca, mendengar, melihat dan membincangkan banyak perkara-perkara serta bermacam-macam cerita berat. Maka marilah kita baca pula cerita yang ringan atau trivia sahaja: Tasik apa yang paling besar dalam dunia.

Tasik Bera yang kita semua pernah dengar itu, dan seperti yang kita sedia maklum, bukanlah tasik yang paling besar dalam dunia. Tasik Bera memang tasik terbesar, tetapi terbesar dalam Malaysia sahaja. Untuk pengetahuan bersama, Tasik Bera di jarak terpanjangnya ialah 35km, dan 20km pada jarak paling lebar. 35km! Sejauh kira-kira antara Shah Alam ke Kuala Lumpur melalui Federal Highway.

Bera Lake
Coordinates 3°49′00″N 102°25′00″E
Primary outflows Pahang River
Basin countries Malaysia
Max. length 35 km (22 mi)
Max. width 20 km (12 mi)

Tasik Cini — juga dalam Pahang — boleh tahan luasnya, dan dengan keluasan 13000 hektar ia adalah tasik kedua terbesar dalam Malaysia.

How about Tasik Kenyir? Tasik Kenyir di Terengganu itu —  menurut seorang sahabat saya, tasik yang “serba indah” — memang besar, lebih besar dari Tasik Bera. Tetapi tasik ini adalah tasik buatan, maka kita tak ambil kira dalam cerita “Tasik paling luas dalam dunia” ini. Pun begitu, sekadar catatan, Tasik Kenyir disenaraikan sebagai tasik buatan manusia yang terbesar dalam Asia Tenggara, dengan keluasan keseluruhannya 260km persegi, dan boleh memuatkan seluruh Kuala Lumpur (243km persegi).

Jadi, tasik mana yang paling besar dalam dunia?

Tasik paling besar dalam dunia ialah Caspian Sea. Luasnya ialah 371,000 km persegi. Mari kita bayangkan: Semenanjung Malaysia bersaiz 132,000km persegi, sementara Sarawak dan Sabah pula seluas 199,00km persegi! Seperkara lagi, Caspian Sea juga merupakan tasik air masin terbesar dalam dunia.

Caspian Sea

Jika kita sebut “tasik air masin terbesar”, mana pula tasik air tawar terbesar dalam dunia? Gelaran atau rekod ini dipegang oleh Lake Baikal jika diukur dari segi volume air. Jika diukur dari sudut keluasan, title “tasik air tawar terbesar” dimiliki oleh Lake Superior, di Amerika Utara, pada keluasan 82,000 km persegi (luas Sabah ialah 74,000km persegi).

Lake Baikal

Lake Baikal

Bila kita sebut cerita “tasik”, kita mungkin teringat akan nama “Tasik Pauh Janggi“, tasik yang paling dalam. Namun setakat ini Tasik Pauh Janggi masih belum dijumpai, masih menjadi misteri, tersembunyi. Kerana itu nama tasik ini belum lagi tersenarai dalam mana-mana rekod sebagai tasik paling dalam.

Rekod yang diiktiraf menunjukkan bahawa tasik paling dalam dalam dunia ialah Lake Baikal, yang point paling dalamnya ialah 1600 meter, atau 1.6km. Bandingkan, ketinggian Petronas Twin Towers hanya 452 meter!

Sebelum cerita ini diakhiri, elok jugak saya beritahu kepada anda yang bukan golfers: padang golf (golf course) juga mempunyai banyak tasik. Tetapi seluas manapun tasik itu tidak pula ianya dipanggil “tasik” tetapi dipanggil “kolam“, atau dalam Bahasa Inggerisnya, “pond“.

Dan setakat cerita ini ditulis belum lagi ada senarai rasmi “Kolam Paling Luas atau Paling Dalam di padang golf”.

(80)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Surau Kelab Golf

Share

Cerita kali ini saya nak sentuh sikit pasal tempat/ruang solat di sebuah kelab golf. Cerita pendek sajalah, sesuai dengan saiz surau kelab golf yang berkenaan ini.

Di tiga-empat padang golf atau kelab golf (golf club) yang saya pernah bergolop – dan saya pun hanya mampu bermain di tiga-empat golf course sahaja - saiz surau (tempat/bilik/ruang solat) memanglah tidak besar atau tidak luas. Maksud saya, tidaklah seluas surau di kawasan perumahan atau di kampong, sebab kelab golf bukannya tempat tinggal, bukan kawasan perumahan, bukan kampong. Sesuai dengan statusnya yang merupakan hanya sebuah tempat sementara bagi mereka yang datang bergolop sahaja.

Kelab golf yang satu ni, dalam kawasan Lembah Klang, course-nya ada tiga lapangan 9-lubang (orang Putih kata, there are three 9s), atau 27 lubang. Tidak banyak kelab golf yang mempunyai 27 lubang; kebanyakannya bersaiz standard, saiz biasa, iaitu dua 9s, 18 lubang. Maknanya kelab golf ni memang besar. Statusnya pulak mencapai tahap elite, gagah bergaya. Tinggilah juga batang hidung sesiapa yang bergolop di kelab ni. Tetapi alahai, saiz ruang solat atau surau tersangatlah kecil. Tak sepadang dengan statusnya yang hebat.

Dalam surau kelab golf ini, hanya lima atau enam orang sahaja yang boleh bersolat serentak: seorang imam, empat atau lima makmum. Jika ramai yang nak bersolat? Kenalah solat di luar ruang surau itu. Di celah-celah lorong lockers.

Lain ceritanya di tiga-empat kelab golf yang lain. Ada sebuah kelab golf ni, hanya bersaiz 18-lubang tetapi menyediakan ruang solat atau surau yang sangat selesa untuk tidak kurang dari 10 orang. Sebuah kelab golf yang lain pulak, juga bersaiz 18-lubang, disediakan dua bilik sebagai surau untuk golfers.

Ada tak kelab golf lain yang saiz suraunya seluas sekangkang kera? Ada; boleh muat 4 orang, satu imam dan 3 makmum. Maksimum! Tetapi berpadan amatlah dengan statusnya yang jauh mencorot-corot dibandingkan dengan kelab yang diceritakan ini.

Sekadar untuk saling paham-memahami, sekian dulu cerpen saya mengenai surau di kelab golf.

(94)

Posted in Golf, Stories to share with you | Tagged , | Leave a comment

Diabetes

Share

Ramai dari kita sedia maklum mengenai penyakit Kencing Manis, atau Diabetes. Jika ditanya “Kenapa Si Polan kena diabetes?” jawapan yang kita dengar ialah “Dia makan banyak sangat gula”atau “Dia suka makan manis”. Maka diabetes bukanlah penyakit yang terlalu asing bagi kita: ada di antara kita yang mengalami diabetes, atau yang pernah melihat sendiri keadaan pesakit diabetes, atau yang pernah ditunjukkan gambar keadaan pesakit diabetes yang sudah kronik.

Perangkaan menunjukkan bahawa bagi setiap 100 orang rakyat Malaysia, 4 orang adalah pengidap diabetes. Secara global pula, dianggarkan terdapat 382 juta orang mengalami kesengsaraan akibat dari penyakit diabetes.

Jika seseorang itu menunjukkan gejala-gejala seperti buang air kecil berulang-kali, rasa dahaga yang bukan normal, hilang berat badan bukan secara biasa, keletihan melampau, luka yang susah sembuh, kebas-kebas tangan atau kaki, dia perlu segera membuat pemeriksaan doktor kerana gejala sedemikian biasanya tanda-tanda diabetes telah makin menular.

Diabetes tidak dapat diubati tetapi boleh dikawal. Kawalan adalah melalui pemakanan, bersenam, dan rawatan perubatan. Perubatan pula adalah melalui perubatan moden, atau secara perubatan alternatif.

Sangatlah dinasihati agar kita mengambil langkah-langkah bijak mengelakkan diabetes yang memudaratkan, atau bila sudah terkena, mengambil langkah-langkah pengawalan.

(221)

Posted in Stories to share with you | Tagged , | Leave a comment

Kenapa subjek Mathematics itu penting

Share

Kita semua sering bertanya, “Kenapa subjek Mathematics itu penting sangat?” Ya lah, contohnya nak lulus SPM mesti lulus Mathematics. Nak masuk universiti mesti ada Mathematics. Sedangkan bila dah kerja esok-esok, bukannya gunakan sangat benda-benda yang ber-mathematics ni.

Bagi banyak jenis pekerjaan, penggunaannya pun setakat basic kira-mengira je. Mana ada customer datang order “Saya nak minum air barli panas gelas besar; berapa mililiter air barli yang saya dapat?”

Bila customer nak order kain buat baju kurung, juga tak berapa perlu susah payah pasal Mathematics. Potong je kain tu 4 meter, beres ! Customer tu takkan suruh kita buat kiraan berapa meter persegi kain yang dia dapat.

Tetapi jangan pula ambil mudah, jangan main-main, jangan ketepikan sama sekali hal Mathematics ni. Anda masih perlu ambil tahu sedikit sebanyak tentang Mathematics. Tentang “Kira-Kira“. Akan ada situasi di mana anda mesti tahu basic Mathematics, yang mewajibkan anda tahu mencari jawapan yang tepat, tanpa ragu-ragu, bukan main agak-agak je. Kita sebut di sini dua situasi sebagai contoh:

Situasi 1:   Anda baru bekerja, bermula pada 11hb April. Anda dibayar gaji bulan. Gaji Pokok anda ialah RM1500.00 sebulan. Anda tidak akan dibayar RM1500.00 sebagai gaji bulan April; anda hanya dibayar berasaskan kepada bilangan hari bermula dari 11hb April hingga 30hb April. Tanpa sedikit ilmu Mathematics, anda tidak dapat nak pastikan apakah gaji yang dibayar kepada anda betul atau pun berkurang, atau berlebih.

Situasi 2:   Dalam majlis akad nikah anda, bakal bapa mertua anda bertanya kepada anda: “Baran, berapa jawapannya 15+6? Jika anda (“Baran”) menjawab “17”, berkemungkinan besar majlis itu dibatalkan, perkahwinan itu tidak diteruskan, dan anda terlepas peluang menjadi suami kepada seorang gadis cantik jelita!

Dan kes seperti ini memang pernah berlaku. Di negeri Uttar Pradesh, India. Dalam satu majlis perkahwinan, Baran (pengantin lelaki) telah disoal oleh bakal isterinya yang mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena: “Berapa 16+5?” Baran menjawab “17”. Pengantin perempuan enggan meneruskan majlis, majlis pernikahan dibatalkan, semua hadiah dan hantaran di beri balik kepada dua-dua pihak.

Oleh itu, tidak syak lagi, dalam hidup ini, anda perlulah menguasai ilmu Mathematics sekurang-kurangnya di peringkat basic. Peringkat “Lulus” dalam SPM.

(96)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , | Leave a comment

Tambang Feri Pulau Pinang nak naik?

Share

Dengar cerita, tambang feri Pulau Pinang akan naik?

Katanya, towkey segala feri yang ulang-alik antara George Town dan Butterworth – termasuklah “Pulau Undan”, “Pulau Rimau”, dan segala “Pulau” tu – membuat cadangan naikkan tambang seperti berikut:

  • Kereta: RM7.70 naik ke RM9.00
  • Motosikal: RM2.00 -> RM3.50
  • Basikal: RM1.40 ke RM1.50
  • Pejalan Kaki: RM1.20 jadi RM2.00

Dalam masa minyak petrol dan disel menjadi sedikit murah, tambang feri pulak nak naik?

Apapun, kita tunggu perkembangan selanjutnya, sebab setakat ini perkara ini masih di peringkat “cadangan” saja.

  (151)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Lukisan paling mahal di dunia

Share

Tahukah anda berapa nilainya sebuah lukisan paling mahal di dunia setakat ini? Ini cerita pendek kita kali ini.

Lukisan paling mahal sehingga saat ini telah berpindahmilik pada harga US$300 juta, minggu lalu. Lukisan itu ialah “Nafea Faa Ipoipo?” (“Bila anda nak kahwin?”) karya Paul Gauguin, pelukis terkenal Perancis, yang telah beliau hasilkan dalam tahun 1892.

foto dari wikipedia

foto dari wikipedia

Media telah melaporkan bahawa pemilik lukisan itu, keluarga Rudolf Staechelin, telah menjual lukisan itu kepada pembeli dari Timur Tengah, dipercayai Muzium Qatar.

Nationa Museum of Qatar

National Museum of Qatar

Sebelum ini, lukisan paling mahal di dunia telah dibeli pada harga US$250 juta oleh Keluarga DiRaja Qatar dalam tahun 2011. Lukisan itu ialah karya Paul Cezanne, “The Card Players”, yang telah dihasilkan dalam tahun 1892/93.

Moral of the story: Anak anda suka conteng dinding rumah anda dengan crayon, pensel warna? Biarkan dia begitu!!

Maknanya dia punya punya bakat melukis. Hantar saja dia ke mana-mana tempat latihan mengasah bakat melukis, kolej dan universiti. Berkat doa anda sebagai emak-bapaknya, siapa tahu anak anda akan menjadi pelukis yang kaya raya satu hari nanti.

(167)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , , , | Leave a comment