Kenapa berniaga itu penting

Share

Tazkirah Maghrib di sebuah surau (antara yang dapat diingat).

Sabda Nabi Muhammad s.a.w., bunyinya (setakat yang masih diingat) “Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah“.

Maka kita digalakkan bersedekah. Kita tidak digalakkan meminta-minta. Mulakan sedekah kita dengan keluarga dan adik-beradik kita dulu, kemudian orang lain yang lebih jauh. Sedekah pula bukan hanya wang atau harta: senyum ikhlas satu sedekah, buang ranting tengah jalan pun sedekah. Doa untuk saudara kita juga sedekah.

Tapi jika kita nak bersedekah wang ringgit dan hartabenda, satu dari caranya ialah berniaga. Kalau kita nak tingkatkan mertabat ummah, satu dari caranya ialah berniaga. Kerana kata nabi, 90% sumber rezeki itu dari perniagaan. Dan buatlah untung, tetapi bukan dengan tipu helah, bukan rasuah. Untung itu perlu kerana tanpa untung, macam mana pulak nak bayar zakat, nak bersedekah, sedangkan zakat itu Rukun Islam, sedekah itu amat diunjurkan oleh ugama.

Last point: Kita selalu kena berhati-hati dari sifat tamak, lupa diri, lupa Allah. Kerana Syaitan sentiasa nak kacau kita. Syaitan akan bisik kat kita “dah ada 5 juta, cari lagi mana cukup lima juta. Dah ada 10 juta, dia bisik lagi, cari lagi mana cukup banyak tu!” Maka kita mesti selalu berdoa kepada Allah supaya kita dicukupkan, dan tidak bergantung kepada makhluk kecuali hanya kepada Allah. (230)

Posted in Some other sides of the world, Stories to share with you | Leave a comment

That costly miss on Hole 10 by Kiradech Aphibarnrat at CIMB Classic

Share

Kiradech Aphibarnrat was doing fine by the time he reached Hole 10. Sharing the lead, if I’m not mistaken, with Ryan Moore and Gary Woodland. something like that but anyway, he was up there.

His tee shot went to right rough, among the trees. Played it back into the fairway; 2nd Shot; no problem. Now for just a routine 3rd Shot onto the green. And two putts for Par.

But that didn’t happen. He put his 3rd shot into the bunker. 4th shot was ok but was some feet up past the hole, for a slightly downhill Par putt.

But that, too, didn’t happen.

Yes, wasn’t that lucky. He couldn’t convert that putt.

What a wonderful story it could have been if he had saved Par there. (252)

Posted in Stories to share with you | Leave a comment

Cerita tentang hadiah kemenangan CIMB Classic

Share

Hari ini kita cerita tentang hadiah kemenangan CIMB Classic. Share of prize money dari keseluruhan hadiah kemenangan sebanyak US7,000,000. Berapa banyak champion dapat, berapa banyak peserta lain dapat. Untuk suka-suka sahaja. Kerana berapa banyak pun dia orang dapat, kita tetap macam ni jugak. Tapi tak apalah. Saja kita ambil tahu sikit. Menyibuk.

Di penghujung Hari Akhir, dua orang pemain berkongsi tempat teratas, 14-Over. Ryan Moore dan Gary Woodland. Pemain Thailand Kiradech Aphibarnrat hampir-hampir menyertai pemain-pemain USA itu tetapi bogey di Hole 10 menyisihkan beliau. Sayang, hanya satu stroke menjadi pemisah.

Pada hari Isnin esoknya, Moore dan Woodland bertanding dalam Playoff. Hole 18 Par-5. Yang telah (dengan agak mudah) dimenangi oleh Ryan Moore apabila Woodland gagal menyudahkan chip dari rough tepi green untuk birdie, sedangkan Moore membuat birdie dengan putt sejauh hanya 4 kaki.

Dengan kemenangan itu, Ryan Moore membolot hadiah juara sebanyak US$1.26 juta.  Anda kiralah sendiri berapa juta ringgit. Kalau dalam matawag Rupiah, lagi banyak. Woodland pula di Tempat Ke-2 membawa pulang US$756,000. Tiga suku juta US dollars.

Pemain lain? Antara yang kita nak cerita di sini:

Aphibarnat pulang ke Bangkok dengan akaun yang terisi US$406,000, iaitu RM1,270,000. Satu juta dua ratus tujuh puluh ribu hinggit. Memang tak sebanyak yang di bawa balik oleh Ryan Moore tetapi cukup makan jugaklah agaknya walaupun setelah dibuat potongan cukai oleh LHDN.

Oh sorry. Sedikit kesilapan. Bukan RM1,27 juta tetapi sebenarnya ialah RM1,272,811.06 (pada pertukaran US1.00=RM3.20). Jumlah hadiah yang sama juga dibawa pulang oleh Chris Stroud yang sama score dengan Aphi.

Dari jumlah prize money yang ditawarkan (US$7 juta) untuk CIMB Classic kali ini, penggolop Malaysia berjaya meraih amaun berikut:

  • Nicholas Fung, Tempat Ke-63, score 5-Over: US$14,980.00 (RM46,962) — 0.21% dari Total Prizemoney
  • Rashid Ismail, Tempat Ke-75, score 18-Over: US$13,230.00 (RM41,476) — 0.18% dari Total Prizemoney

Pemain Anak Angkat kita, Siddikur Rahman, sedikit lebih lumayan dari Nicholas dan Rashid. Siddikur akan menambah akaun banknya sebanyak (sebelum cukai) RM167,000+lebih sikit (US$53,433). Dia dapat lebih lumayan kerana dia berada sedikit lebih atas dari pemain kita, iaitu berkongsi Tempat Ke-25 (Score 4-Under).

Pemain Paling Corot kali ini menerima hadiah yang tidaklah boleh dianggap papa kedana, kerana kedua-dua mereka (ya betul, dua orang berkongsi Tangga Last kali ini) masih mampu pulang dengan US$12,950. Lebih dari cukup untuk cover costs. Mereka ialah John Rollins (USA) dan Baek Seuk-hyun (Korea Selatan).

Semoga pemain Malaysia akan lebih mampu menduduki tangga-tangga lebih atas tahun depan, kerana seharusnyalah hadiah wang tunai yang sedemikian banyak disediakan disekat sebanyak mungkin dari mengalir keluar.

Sekian, majulah golf untuk negara!

(302)

Posted in Golf, MyGolfStory | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Tiger Woods is Player of The Year 2013

Share

Tiger Woods has been voted by his fellow professional golfers in the US PGA Tour as their 2013 Player Of The Year.

He did not win a single major this season, but:

  • he did win 5 times on the PGA tour. The most anyone else managed was to win two
  • he leads other players in prize money (US$8.6 million)
  • he finished 2nd in FedEx Cup points
  • he remains No. 1 in the Official World Golf Ranking

And it must have been for those reasons that his peers voted him as their Player of The Year for a record 11th time, beating Phil Mickleson (British Open), Henrik Stenson, Adam Scott (Masters), and Matt Kuchar.

Congrats, Tiger Woods!

(294)

Posted in Golf, MyGolfStory | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Rules of Golf: Your ball moved!

Share

While playing in the 2nd round of the BMW Championship, Tiger Woods was given a total of two strokes’ penalty under the rules of golf when officials decided that, as he was removing a little stick away from his ball area, “Mr. Woods, your ball moved!”.

The penalty was docked on Woods because the rules official said the ball had moved. Tiger said no, it did not move; it oscillated.

In the end the rules official won and Woods lost, he got the penalty: one stroke under Rule 18-2a for causing the ball to move, and one more because he did not replace the ball after he had caused the ball to move.

He actually made a Double Bogey on that particular hole (Par 4) and because of the penalty, his result for that hole became Double Par.

That is rules of golf for you.

(317)

Posted in FedEx Cup Playoffs, Golf, Rule of Golf | Tagged , , , , , , | Leave a comment

BMW Championship FedEx Cup Playoffs

Share

The BMW Championship is the second last of the FedEx Cup Playoffs.

Where 70 players are scrambling for positions to be the Last 30 to proceed to the final event, the TOUR Championship. Where whoever finishes as the No.1 FedEx Cup point player will walk away with a bonus of US$10 million.

Right now, the BMW Championship is underway, Day 1 having been completed. Leading everybody by one shot at 8-Under is Brandt Snedeker. Snedeker, by the way, is last year’s FedEx Cup champion.

Next is Zach Johnson, followed by Tiger Woods, Steve Stricker and Carl Schwartzel at 5-Under, and Masters champion Adam Scott at 4-Under.

For the top few players, winning or not winning this one tournament doesn’t really matter. All they want to be is in Top 5, because only the Top 5 players will have the real, much better chance of winning that US$10 million bonus. But for many others, making it as the Final 30 Players is most important.

At the moment (and the positions will be changing every day!!), it looks like Rory McIlroy (54th), Lee Westwood (41st), and Bubba Watson (35th) won’t make it. Sergio Garcia at No. 25 is still in an unsafe position. Players in the Bottom 5 such as Kevin Stadler (30th) must fight hard and play extremely well. one or two strokes will make lots of difference.

Day 2 will start tonight. So we will see how they progress.

(286)

Posted in FedEx Cup Playoffs, Golf | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Deutsche Bank Championship Day 3

Share

Can Sergio Garcia win this FedEx Cup Playoff event this time?

But before that: By end of Day 3 of the Deutsche Bank Championship yesterday, expected names were not anywhere near the top.  One or two unexpected names were there on top.

Leading the whole pack, although by just two shots, is Sergio Garcia at 19-Under after posting superb scores of 65-64-65 (194). Right behind him is Swedish Henrik Stenson (17-Under, 67-63-66=196).

Phil Mickelson’s and Tiger Woods’ names, respectively, are not around here yet.

Tied on 3rd Place are Canadian Graham DeLaet and the not-very-young-anymore American Steve Stricker. Then come Jason Dufner and Roberto Castro at 15-Under. Kevin Stadler is next (14-Under). Phil is still somewhere else, as is Tiger.

Ian Poulter at 13-Under is at 8th Place, and then come several names to share 9th Place at 12-Under: Keegan Bradley, Brian Davis, Jason Day, Jim Furyk, Charley Hoffman, Matt Kuchar, Marc Leishman, Hunter Mahan, Scott Piercy, Nicholas Thomson.

Oh well, to make the story short,

  • Justin Rose at 11-Under
  • Mickeslon, Rory McIlroy both at 8-Under
  • Adam Scott at 7-Under
  • Tiger Woods 6-Under

And with that, we dare say (a bit obvious, isn’t it) that Tiger, Phil and Adam have no more chances of winning this Playoff event.

Last putt

  • Last place, by one shot: Patrick Reed (Even Par) 68-72-73=213
  • Best score:  Graham DeLaet 62 (32-30)
  • Highest score: 73  (3 orang)

Final Day is commencing. Sergio Garcia will tee off at 10.00p.m. (275)

Posted in FedEx Cup Playoffs, Golf, MyGolfStory | Tagged , , , , , , , | Leave a comment