Tambang Feri Pulau Pinang nak naik?

Share

Dengar cerita, tambang feri Pulau Pinang akan naik?

Katanya, towkey segala feri yang ulang-alik antara George Town dan Butterworth – termasuklah “Pulau Undan”, “Pulau Rimau”, dan segala “Pulau” tu – membuat cadangan naikkan tambang seperti berikut:

  • Kereta: RM7.70 naik ke RM9.00
  • Motosikal: RM2.00 -> RM3.50
  • Basikal: RM1.40 ke RM1.50
  • Pejalan Kaki: RM1.20 jadi RM2.00

Dalam masa minyak petrol dan disel menjadi sedikit murah, tambang feri pulak nak naik?

Apapun, kita tunggu perkembangan selanjutnya, sebab setakat ini perkara ini masih di peringkat “cadangan” saja.

  (64)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Lukisan paling mahal di dunia

Share

Tahukah anda berapa nilainya sebuah lukisan paling mahal di dunia setakat ini? Ini cerita pendek kita kali ini.

Lukisan paling mahal sehingga saat ini telah berpindahmilik pada harga US$300 juta, minggu lalu. Lukisan itu ialah “Nafea Faa Ipoipo?” (“Bila anda nak kahwin?”) karya Paul Gauguin, pelukis terkenal Perancis, yang telah beliau hasilkan dalam tahun 1892.

foto dari wikipedia

foto dari wikipedia

Media telah melaporkan bahawa pemilik lukisan itu, keluarga Rudolf Staechelin, telah menjual lukisan itu kepada pembeli dari Timur Tengah, dipercayai Muzium Qatar.

Nationa Museum of Qatar

National Museum of Qatar

Sebelum ini, lukisan paling mahal di dunia telah dibeli pada harga US$250 juta oleh Keluarga DiRaja Qatar dalam tahun 2011. Lukisan itu ialah karya Paul Cezanne, “The Card Players”, yang telah dihasilkan dalam tahun 1892/93.

Moral of the story: Anak anda suka conteng dinding rumah anda dengan crayon, pensel warna? Biarkan dia begitu!!

Maknanya dia punya punya bakat melukis. Hantar saja dia ke mana-mana tempat latihan mengasah bakat melukis, kolej dan universiti. Berkat doa anda sebagai emak-bapaknya, siapa tahu anak anda akan menjadi pelukis yang kaya raya satu hari nanti.

(87)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Menghafal Al-Qur’an

Share

Cerita kali in mengenai menghafal Al-Qur’an.

1.   Kita boleh nampak di banyak tempat dalam Malaysia ni pusat-pusat tahfiz atau pusat pengajian Al-Qur’an, pengajian Ugama Islam. Kesemuanya, saya rasa, memasukkan pelajaran menghafal Al-Qur’an sebagai core subject.

2.   Satu hari saya sedang memandu, terdengar di radio seorang ustazah sedang memberi ceramah. Ceramahnya mengenai “G7M” iaiatu membentuk satu generasi (“G“) yang menguasai Al-Quran dalam hidup seharian. 7 “M” itu ialah seperti di bawah:

  • Mempelajari Al-Qur’an
  • Membaca Al-Qur’an
  • Menghafal Al-Qur’an
  • Mengajar Al-Qur’an
  • M saya tak ingat
  • M saya tak ingat
  • M saya tak ingat

photocredit: http://en.wikipedia.org/wiki/Quran

3.   Dalam masa dia menghuraikan G7M-nya itu, Ustazah tu menceritakan mengenai seorang pemuda Indonesia yang berjaya menghafal Al-Qur’an — 30 juzuk! — dalam masa dua bulan sahaja. Bukan dua bulan pun sebenarnya: hanya 56 hari! Ustazah tu kata dia dapat tau cerita ni melalui sebuah buku yang ditulis oleh pemuda iu sendiri, menceritakan pengalamannya dan kaedah yang dia guna.

4.   Tetapi sayang sekali, saya tak dapat ingat nama pemuda itu dan nama bukunya. Maklumlah, sedang memandu dalam traffic jam yang hebat, maka nama yang ustazah tu sebut pun antara dengar dengan tidak. Bila sampai di rumah, terus tak dapat ingat dah nama buku dan nama hafiz tu. Nama ustazah tu pun tak ingat jugak. Aduhai…semuanya saya tak dapat hafal!

photo credit: Rahman Ariffin

photo credit: Rahman Ariffin

 5.   Tak apalah. Yang penting, cerita kita kali ni nak bagitau bahawa mampu jugak sesetengah orang menghafal Al-Qur’an dalam masa dua bulan, apa lagi enam bulan, atau satu tahun atau lebih. Senangkah nak menghafal Al-Qur’an yang sebanyak lebih 6000 ayat tu? Tentunya bukan senang, banyak cabaran, pelbagai dugaan, tetapi keywordnya ialah: bisa dilakukan.

6.   Saya? Susah sikit agaknya. Nak hafal nama ustazah tu, nama hafiz tu, dan nama bukunya pun tak dapat. Banyak sangat makan kepala ikan kot?

(105)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , , | Leave a comment

Makanan Halal di Bangkok

Share

1.   Saya nak kongsi cerita mengenai di mana nak dapatkan makanan halal di Bangkok. Maka ini bukanlah cerita pasal “saya melancong ke Bangkok” :)

2.   Sebelum tu, saya perlu bagitau bahawa ini hanyalah pengalaman peribadi saya sebagai seorang yang hanya baru dua kali pergi ke Bangkok. Secara lebih khusus, saya hanya pergi ke area Pratunam dan berada di sana selama 4 hari, dan setengah hari ke Chatuchak Market. Tidak ke lain-lain tempat dalam Bangkok macam tourist sebenar (naik bot, atau naik River Cruise menyusur sungai Chao Phraya, atau lain-lain). Bukan juga di area hotel-hotel lima atau enam bintang.

3.   Berbalik kepada soal makanan halal. Dari apa yang saya tanya dan cari, mendapatkan makanan halal di area yang saya pergi dan tinggal di kawasan Pratunam itu tidaklah susah sangat tetapi tidak juga senang. Yang pasti: (1) makanan halal di area tu tidaklah murah, dan (2) tiada nasi lemak. :D

Apalah bangkok tanpa tuk-tuk (photo: Rahman Ariffin)

4.   Saya hanya pergi ke MBK, Platinum Shopping Mall, Indra Square, dan Chatuchak. Di hotel 3-Bintang tempat kami tinggal (dekat Jalan Ratchaprarop) memang tidak ada makanan halal. Jadi saya cerita mengenai tempat-tempat di atas tadi sahajalah.

5.   MBK:  di tingkat paling atas terdapat foodcourt. Saya terjumpa hanya ada sebuah gerai yang menjual makanan halal, dijual oleh orang Muslim. Jenis makanan ialah Thai-style dishes. Ada ayam goreng, sementara kari dan lauknya citarasa Thai. Harga sepadan dengan standard foodcourt. Ada restoran halal di tingkat lain – middle-eastern – tetapi saya tidak ke situ.

Foodcourt MBK

Foodcourt MBK (photo: Rahman Ariffin)

6.   Platinum Fashion Mall: foodcourt memang ada. Dan ada dua buah gerai halal di situ. Yang saya pergi makanannya ala-ala India/Pakistan. Ada nasi bryani, ayam massala, kari dan lain-lain. Taste? Tidak sama dengan taste di Malaysia :D

7.   Chatuchak: Saya dibagitau oleh pengunjung lain bahawa ada dua buah gerai makanan halal di sini tetapi saya hanya ke sebuah gerai sahaja. Ada pulut mangga, nasi goreng, tomyam, somtam, ayam goreng, ikan goreng sambal dan lain-lain. Harga? Bagi saya, agak mahal. Atau mungkinkah sebab tuan kedai tengok saya ni orang asing maka harganya naik sedikit?

gerai makanan halal, Chatuchak Market

gerai makanan halal, Chatuchak Market (photo: Rahman Ariffn)

Gerai halal, Chatuchak Market

Gerai halal, Chatuchak Market (photo: Rahman Ariffin)

8.   Indra Square: Ini memang “heaven” bagi saya berbanding dengan tempat/lokasi lain di atas tadi. Bolehlah rasa ke-mamak-kan bila berkunjung ke kedai-kedai makan di sini. Ada chapati, roti canai, nasi bryani, ayam masala dan kheema kambing. Cuma harganya sedikit mahal.

Lorong masuk ke kedai-kedai makanan halal

Lorong masuk ke kedai-kedai makanan halal (photo: Rahman Ariffin)

20150131_163443

sebuah lagi restoran halal di Indra Square (photo: Rahman Ariffin)

 9.   Mahal melangit!:  Di malam kedua saya di sana, saya dan keluarga dibawa/mengikut sebuah tuk-tuk. Restoran seafood, tidak jauh dari hotel saya area Pratunam tu. Namanya “Sombondee Seafood Market“. Bila sampai, nampaklah dua keluarga pelancung orang Islam lain. Makanan yang saya pesan: ikan steam, sedikit sotong, sedikit udang, tomyam, nasi putih, minuman.

Makanan sedap, tomyam bagus rasanya. Tetapi bila bil sampai, macam nak tercabut biji mata: Untuk semua itu – saya sekeluarga 5 orang – hampir-hampir RM600! Bila ditanya, supervisornya bagitau laju-laju sampai tak paham apa dia kata. Bila mintak detailed bill, dia tak bagi, hanya bagi bill lump sum. Malaslah nak bising-bising, bayar dan keluar kedai. Memang sah dah kena sembelih!

10.  Apapun, diharap maklumat yang sedikit ini boleh membantu sesiapa saja yang pertama kali berkunjung ke Bangkok untuk shopping mendapatkan makanan halal.

(87)

Posted in Stories to share with you | Tagged , , , , | Leave a comment

Tanda Pangkat Anggota Lain-Lain Pangkat Polis DiRaja Malaysia

Share

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah lama ditubuhkan, lebih dari 200 tahun yang lalu, pada 25hb Mac 1807. Sejak itu banyak yang dah berubah. Tetapi kita tidak pasti sama ada letakduduk tanda pangkat untuk anggota Lain-Lain Pangkat polis kita telah turut berubah.

Pada masa ini, bagi anggota polis bawahan iaitu yang berpangkat Lans Koperal, Koperal, Sarjan, dan Sarjan Mejar, tanda pangkat mereka dilekatkan pada lengan baju (upper arm) sebelah kanan sahaja. Lengan baju sebelah kiri dibiarkan kosong.

photo: galeripdrm.blogspot.com

photo: galeripdrm.blogspot.com

Orang awam, bukan orang polis, akan tahu pangkat seseorang Lans Koperal, Koperal, Sarjan, atau Sarjan Mejar hanya apabila melihat beliau dari satu sudut. Jika kita berada di sebelah kiri beliau, kita memikirkan dia hanya seorang polis berpangkat Konstabel sahaja. Sebab lengan kirinya kosong.

photo: rmp.gov.my

photo: rmp.gov.my

Memang, bak kata Orang Putih, “It’s no big deal”. Tapi kita rasalah, elok jugak kalau tanda pangkat polis berpangkat Lans Koperal hingga Sarjan Mejar “di seimbangkan” kanan dan kirinya. Supaya bila mereka berpaling ke kiri pangkat mereka dapat kita lihat. Lagipun, “seragamkan”lah dengan pasukan-pasukan beruniform yang lain. Tentera misalnya, ataupun badan penguatkuasa majlis bandaran, meletakkan tandapangkat pada uniform anggota mereka di kedua-dua belah lengan, kanan dan kiri.

(132)

Posted in Stories to share with you | Leave a comment

Kenapa berniaga itu penting

Share

Tazkirah Maghrib di sebuah surau (antara yang dapat diingat).

Sabda Nabi Muhammad s.a.w., bunyinya (setakat yang masih diingat) “Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah“.

Maka kita digalakkan bersedekah. Kita tidak digalakkan meminta-minta. Mulakan sedekah kita dengan keluarga dan adik-beradik kita dulu, kemudian orang lain yang lebih jauh. Sedekah pula bukan hanya wang atau harta: senyum ikhlas satu sedekah, buang ranting tengah jalan pun sedekah. Doa untuk saudara kita juga sedekah.

Tapi jika kita nak bersedekah wang ringgit dan hartabenda, satu dari caranya ialah berniaga. Kalau kita nak tingkatkan mertabat ummah, satu dari caranya ialah berniaga. Kerana kata nabi, 90% sumber rezeki itu dari perniagaan. Dan buatlah untung, tetapi bukan dengan tipu helah, bukan rasuah. Untung itu perlu kerana tanpa untung, macam mana pulak nak bayar zakat, nak bersedekah, sedangkan zakat itu Rukun Islam, sedekah itu amat diunjurkan oleh ugama.

Last point: Kita selalu kena berhati-hati dari sifat tamak, lupa diri, lupa Allah. Kerana Syaitan sentiasa nak kacau kita. Syaitan akan bisik kat kita “dah ada 5 juta, cari lagi mana cukup lima juta. Dah ada 10 juta, dia bisik lagi, cari lagi mana cukup banyak tu!” Maka kita mesti selalu berdoa kepada Allah supaya kita dicukupkan, dan tidak bergantung kepada makhluk kecuali hanya kepada Allah. (604)

Posted in Some other sides of the world, Stories to share with you | Leave a comment

That costly miss on Hole 10 by Kiradech Aphibarnrat at CIMB Classic

Share

Kiradech Aphibarnrat was doing fine by the time he reached Hole 10. Sharing the lead, if I’m not mistaken, with Ryan Moore and Gary Woodland. something like that but anyway, he was up there.

His tee shot went to right rough, among the trees. Played it back into the fairway; 2nd Shot; no problem. Now for just a routine 3rd Shot onto the green. And two putts for Par.

But that didn’t happen. He put his 3rd shot into the bunker. 4th shot was ok but was some feet up past the hole, for a slightly downhill Par putt.

But that, too, didn’t happen.

Yes, wasn’t that lucky. He couldn’t convert that putt.

What a wonderful story it could have been if he had saved Par there. (602)

Posted in Stories to share with you | Leave a comment